LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

Miercuri, 07.03.2018, activitatea de la „Casa Iancului" a avut ceva inedit, lansarea volumului de versuri ,, Împodobind o amintire", autor dr. MARCOCI DORIAN, iar în partea a doua parte, un grupaj de poezii dedicate femeii, întrucât a doua zi era ziua lor.

Moderatorul activităţii, domnul preşedinte al Asociaţiei Cultural-Patriotice „Avram Iancu" din Târgu-Mureş, IOAN BERŢA, l-a prezentat pe autor şi pe cei care urmau să vorbească despre acest nou volum de versuri, anume, domnii LAZĂR LĂDARIU, VALENTIN MARICA şi MIRCEA DORIN ISTRATE. Din cuvântul lor am reţinut următoarele:

Domnul VALENTIN MARICA, aşa cum îl ştim, ca fiind un exigent critic şi un fin observator al amănuntelor care au semnificaţie şi dau valoare operei, a analizat cartea sub trei aspecte: semnificaţia titlului, a motto-ului cărţii şi sub cel al conţinutului, conchizând că poeziile acestui volum sunt de fapt o parte din amintirile poetului transpuse frumos în vers de poezie, că toate sunt copia fidelă a sufletului autorului, că ele sunt scrise sub semnul luminii, că au ca laitmotiv curgerea vremii, întocmai ca şi curgerea Mureşului din una din poeziile volumului, că sunt pline de melancolie, de metafore frumoase, elegante, inspirate, bine lucrate, dovedind că poetul are har, dar dumnezeiesc, că este matur în gândire şi în creaţia sa.

Domnul LAZĂR LĂDARIU, poetul nostru cel atât de simţitor al stărilor lumeşti şi omeneşti, ne-a destăinuit un „gând de început de Martie despre o carte frumoasă", amintindu-ne că autorul este mereu în acea ,, căutare lirică "edificatoare pentru harul său care să dea fior şi frumuseţi fiecărui vers, că fiecare poezie este o „provocare pentru silnicita viaţă" pe care o trăim tot mai insensibili, tot mai dezuniţi, tot mai apatici, că autorul este de-acum un minunat „depozitar de sentimente şi trăiri" omeneşti, sursă de noi şi noi poezii pentru viitor, că versul Domniei sale este unul bine definit, expresiv, nuanţat, care linişteşte, ne scoate din „vălmăşagul" acestor sumbre şi urâte zile pe care le trăim.

Subsemnatul i-am apreciat poezia ca fiind una elegantă, expresivă, melodioasă, care stâmpără şi alină ca un leac pus pe rană, care te îndeamnă la visare, care vine din trăire autentică, din suflet către suflet, dăruită fără să ceară nimic în schimb, purtătoare de speranţă, de lumină, de încredere pentru frumosul din ziua care va să vină, că poetul mai are încă foarte multe de spus în viitoarele volume de poezii, pe care i le aşteptăm cât mai curând.

În final, autorul a mulţumit tuturor celor care i-au apreciat acest nou volum de versuri, citind câteva din ele, care îi sunt mai aproape de suflet.

În partea a doua a activităţii, poeţii MARCOCI DORIAN şi subsemnatul am „dăruit" doamnelor prezente la manifestare un „buchet" de poezii din creaţia proprie, poetul SILVIU RAŢIU i-a dăruit prietenei sale, aflată în public, o frumoasă poezie (a fost ca o adevărată declaraţie de dragoste), iar domnul jurist MARIUS MOLDOVAN, un tânăr cu suflet mare şi simţitor, a dăruit fiecărei doamne câte o garoafă roşie.

Întreaga seară a fost una de înaltă trăire sufletească, inspirata carte a domnului Marcoci Dorian, ca şi celelalte poezii, contribuind din plin la reuşita ei.

Lasă un comentariu