Dezastru pentru România! Liga 1 pierde cel mai bun an din ultimii 5 în clasamentul coeficienţilor! De pe ce loc începem noul sezon?

Minim istoric pentru campionatul României în clasamentul coeficienţilor, începând cu sezonul 2018-2019. Din topul realizat de UEFA pe ultimii 5 ani, va dispărea sezonul 2013-2014, cel mai bun al Ligii 1 din ultimele 10 sezoane. În 2013-2014, reprezentantele Ligii 1 în cupele europene au adus 6,875 puncte pentru clasamentul coeficienţilor, care vor fi „şterse" începând din sezonul următor. Iar consecinţa directă va fi o prăbuşire a Ligii 1 în topul coeficienţilor, până pe locul 28, cel mai slab din ultimii 40 de ani. România va începe sezonul următor cu un coeficient de 13,575, care ne va plasa cu doar două locuri peste Liechtenstein (coeficient 12,000) şi sub Kazahstan (locul 26 - coeficient 15,000). Partea bună e că în calculul final vor fi adăugate şi punctele strânse în decursul sezonului viitor, deci reprezentantele României în Champions League şi Europa League vor avea şansa să redreseze situaţia.

Ce înseamnă locul 28 în clasamentul coeficienţilor: traseu infernal

Poziţia 28 în topul UEFA permite trimiterea în cupele europene a patru echipe, însă cu un traseu infernal în preliminarii. Campioana va juca în preliminariile Ligii Campionilor, însă va trebui să treacă de patru tururi pentru a ajunge în faza grupelor. Trei echipe merg în preliminariile Europa League (Câştigătoarea Cupei, locul 2 şi locul 3) şi toate intră în joc din primul tur preliminar, deci trebuie să elimine tot patru echipe pentru a ajunge în faza grupelor. Ca o comparaţie, în acest sezon am avut două echipe în preliminariile Champions League şi trei în Europa League. Campioana (Viitorul) a jucat din turul trei preliminar, pe ruta campioanelor, iar vicecampioana (FCSB) a jucat tot din turul trei, pe ruta non-campioanelor. Craiova, Dinamo şi Astra au jucat în Europa League. Astra a intrat în joc în turul 2 preliminar, în timp ce Craiova şi Dinamo au jucat din turul 3 preliminar.

Lasă un comentariu