Tăria, cunoaşterea şi... poporul

Distribuie pe:

„CINE N-ARE POPOR NU ARE NICI PE DUMNEZEU. SĂ SE ŞTIE AŞADAR CĂ TOŢI ACEIA CARE ÎNCETEAZĂ SĂ-ŞI ÎNŢELEAGĂ PROPRIUL POPOR ŞI PIERD LEGĂTURA CU EL, NEGREŞIT ÎŞI PIERD CREDINŢA STRĂMOŞEASCĂ ÎN DUMNEZEU, ŞI DEVIN SAU ATEI, SAU NIŞTE INDIFERENŢI. ĂSTA E ADEVĂRUL. ESTE UN FAPT CONFIRMAT DE REALITATE".

Liviu Rebreanu (1885-1944), prozator, dramaturg român, membru al Academiei Române. A fost primul fiu din cei 14 copii ai învăţătorului Vasile Rebreanu. Dat fiind conjuctura politică a timpului, a fost obligat ca tot ceea ce a scris la început să fie în limba maghiară. Datorită concepţiilor politice este, pentru o perioadă lungă, la închisoarea de la Văcăreşti, şi apoi la Gyula, (Ungaria). Cea mai cunoscută nuvelă a sa este, de bună seamă, „IŢIC ŞTRUL DEZERTOR". Romanul „CIULEANDRA" este unul psihologic şi va apărea mai târziu. „PĂDUREA SPÂNZURAŢILOR", un al treilea roman, a fost inspirat de un incident biografic, fratele său, locotenent în armata austro-ungară, fiind condamnat la moarte şi executat pentru o tentativă de evadare din armata austro-ungară şi trecerea în tranşeele românilor în timpul Primului Război Mondial. Pentru romanul „ION" primeşte din partea Academiei Române prestigiosul Premiul Năsturel-Herescu. Face un turneu de conferinţe: Berlin, Ştuttgart, München, Leipzig, Dresda, Gorlitz, Breslau, Viena: „NU VREM NICIUN FEL DE POLITICĂ, CI NUMAI LITERATURĂ!"

***

„Văzând urmele Creatorului, primim o cunoaştere despre Dumnezeu. Şi în baza acestei cunoaşteri răspundem lui Dumnezeu - „CRED". CREDINŢA este un răspuns al nostru în momentul cunoaşterii lui Dumnezeu - cred, dar de data aceasta cu o încredere mult mai mare. CU ACEASTĂ CREDINŢĂ MARE PUTEM CONTINUA CUNOAŞTEREA LUI DUMNEZEU".

Voino Iasenetski (1877-1961), profesor în medicină (chirurg), savant, teolog, episcop. Personalitate remarcabilă, care a încercat să îmbine în sine Ştiinţa cu Religia. Lucrările lui în chirurgie sunt studiate şi astăzi de studenţii în medicină. El afirmă, ca mulţi oameni de ştiinţă de-altfel, că „Marea majoritate a oamenilor de ştiinţă cred în Dumnezeu". Afirmă: „Cât de minunat este faptul că în această viaţă vremelnică, care se sfârşeşte cu mormântul, ne putem încredinţa în VIAŢA VEŞNICĂ, şi începem s-o trăim încă aflându-ne aici pe pământ, şi cât de îngrozitor este ATEISMUL, oferindu-ne nimic altceva decât mormântul.

***

„Cine cunoaşte lumea este inteligent, cine se cunoaşte pe sine însuşi este luminat, cine învinge lumea are putere, cine se învinge pe sine însuşi are tărie".

Lao Tzu (sec VI, î.Hr.), filozof chinez, figura fondatoare a Taoismului şi autorul cărţii de bază a acestuia - CARTEA CĂII ŞI A VIRTUŢII. Este contemporan cu Confucius care îl recunoaşte ca maestru şi fiinţă extraordinară.

***

P.S. „Cele ce ochiul n-a văzut şi urechea n-a auzit şi la inima omului nu s-au suit, acestea le-a pregătit Dumnezeu celor ce îl iubesc pe El". (I Corinteni 2, 9).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

 

Lasă un comentariu