MĂRŢIŞOARE MUZICALE LA NAZNA ,,SĂRUT, FEMEIE, MÂNA TA..."

Distribuie pe:

Odată cu venirea primăverii, reînfloresc în inimile noastre sentimentele cele mai curate şi unice pe care le simţim mai profund pentru fiinţa cea mai dragă, MAMA.

Luna martie nu înseamnă doar a treia lună din calendar, ci şi luna femeii. În această lună este o zi specială în viaţa oricărei femei - 8 Martie. Poeţii din timpuri străvechi au cântat femeia, au lăudat-o în poezii şi-au cântat-o în versuri, sculptorii au căutat să-i reprezinte frumuseţea şi bunătatea în statui şi sculpturi, pictorii au căutat să-i copieze gingăşia şi perfecţiunea fizică, scriitorii au înşiruit în pagini gânduri inspirate, laude şi desăvârşiri reale despre femeie.

Câte metafore şi simboluri a inspirat poeţilor femeia „răspândită în om ca o mireasmă într-o pădure", cum zicea Tudor Arghezi, câte aforisme, proverbe şi maxime au ţesut în jurul ei minţile înţelepţilor, câte versuri şi romane s-au scris pentru a o defini, parcă nimic nu s-ar potrivi mai mult decât atributele: mamă, soţie, iubită, soră, colegă de serviciu, prietenă pentru o viaţă.

Vocaţia femeilor, de a da viaţă, de a proteja copiii, de a promova tradiţiile şi obiceiurile populare, a fost invocată cu emoţie şi de către primarul comunei Sâncraiu de Mureş, dl Remus Sângeorzan, prezent la sărbătoarea dedicată Zilei Internaţionale a Femeii, la Căminul Cultural din Nazna. Mai mult, cuvintele de mulţumire adresate femeilor prezente la evenimentul intitulat „Sărut, Femeie, Mâna Ta...", au fost însoţite şi de câte o floare, în semn de apreciere pentru implicarea de care au dat dovadă pentru promovarea valorilor tradiţionale în rândul tinerelor generaţii. ,,Să le dea Dumnezeu cât mai multă sănătate şi să crească, să-şi educe copiii în spiritul naţional, în spiritul românesc" - a spus primarul.

Fiind în anul Centenarului României, s-a declarat interesat pentru a susţine şi investi în evenimentele culturale care se vor desfăşura pe viitor în comuna Sâncraiu de Mureş. ,,Eu doresc ca de acum încolo să investim în cultură. Cultura să fie şi una din priorităţile Consiliului Local al comunei Sâncraiu de Mureş. Ar fi o propunere a mea, ca primar."

Maria Savu, iniţiatoarea evenimentului, aflat la cea de-a doua ediţie la Nazna, s-a declarat mulţumită şi, totodată, încântată de receptivitatea consătenelor de a participa în număr dublu faţă de anul trecut la sărbătorirea Zilei Femeii. Îmbrăcată cu o ie primită în dar de la societatea culturală Dacia din Basarabia, a cărei membră este, a declarat că se cuvine să cinstim anul centenarului în spirit românesc. Mai mult, pe 25 iunie le invită la Roma, pentru a sărbători împreună şi cu diaspora de acolo, Ziua Internaţională a Femeii.

Eu, Violeta Teban, în calitate de fiică a acestui sat - Nazna, le-am adus în dar surprizele muzicale. Mărţişoarele muzicale, dedicate de interpreţi de muzică populară din localitate şi din judeţ: Nelu Şopterean, Alin Huza, Liviu Dascălu, Mugurel Gabor, Casa Rusu - Câmpia Transilvaniei, Andrei Mezei, Valentina Bologa, Violeta Teban, au creat o atmosferă de sărbătoare şi voie bună, savurată cu bucurie de cele peste 50 de femei prezente, de toate vârstele, care au sărbătorit tradiţional – îmbrăcate în port popular.

Artistul de muzică populară Nelu Şopterean şi-a manifestat uimirea şi plăcuta impresie creată atât de frumuseţea costumelor populare, cât şi de încărcătura emoţională a decorului.

,,Felicit organizatoarele pentru că nu pot să nu remarc strădania lor, aceea de a reînvia pe cât posibil viaţa cotidiană a caselor ţărăneşti de altădată. Piesele vechi de tors, fusul, războiul de ţesut, vârtelniţa, obiectele de grădinărit mă duc cu gândul înapoi, la şezătorile din sat, de altădată, când femeile satului se întruneau să ţese, să toarcă, spuneau snoave şi se bucurau de viaţă. Aceeaşi veselie şi poftă de viaţă o citesc şi pe chipurile acestor femei, care şi-au rupt din timpul lor să se reîntâlnească cu vecina, cu fosta colegă sau prietenă, în mod inedit, dar decent. Mă bucur să fiu părtaş la bucuria lor şi să le pot înveseli cu prezenţa şi cântecele mele", a declarat artistul Nelu Şopterean.

Mai multe evenimente cu specific tradiţional, care să reunească mai multe generaţii şi să reînvie spiritul specific satului românesc, sunt priorităţile anului centenar 2018. Pentru toţi cei care simt româneşte, lansez invitaţia la unire, să se implice, atât în comunitatea pe care o reprezintă, cât şi mai departe, peste mări şi zări. Avem o bogăţie de tradiţii moştenite, pe care avem datoria să le facem cunoscute lumii, dar şi să le transmitem generaţiilor viitoare pentru perpetuare. Identitatea noastră ca om depinde, în mare măsură, şi de identitatea culturală şi spirituală. Aşadar, să ne încurajăm copiii să îmbrace cu mândrie şi sfinţenie portul nostru românesc, moştenit de la strămoşii noştri falnici.

Vă mulţumesc, atât în nume personal, cât şi a localnicelor, artiştilor, care aţi spus prezent, în mod gratuit şi aţi oferit mărţişoare muzicale femeilor din Nazna: Nelu Şopterean, Alin Huza, Liviu Dascălu, Mugurel Gabor, Casa Rusu - Câmpia Transilvaniei, Andrei Mezei, Valentina Bologa.

 

Lasă un comentariu