Oare de ce 40.000?! O provocare!

Distribuie pe:

În urmă cu aproape un an, scriam, într-un editorial, că nici nu va începe bine Anul Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 şi sărbătoarea împlinirii celor o sută de ani de la renaşterea României Mari, şi va începe şi canonada provocărilor, a jignirilor, a declaraţiilor belicoase, a minciunii pe baza scenariilor fabricate de Organizaţia „Trianon-100", înfiinţată, la Budapesta, tocmai pentru a lovi România. În sprijinul acestei susţineri am venit, în timp, cu atâtea dovezi! Provocările continuă!

Liderii locali şi regionali ai formaţiunilor politice, din Covasna (UDMR, Partidul Civic Maghiar, Partidul Popular Maghiar din Transilvania şi Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania), în cadrul unei conferinţe de presă, au transmis un mesaj comunităţii maghiare, ca, în contextul marcării Zilei libertăţii secuieşti, Consiliul Naţional Secuiesc „vor finanţa transportul persoanelor" care vor dori să participe la manifestările care urmau să fie organizate, la 10 martie, la Târgu-Mureş.

Atât UDMR Covasna (preşedinte Tamás Sándór), cât şi Antal Arpad, liderul Organizaţiei municipale a UDMR, primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, au promis că se vor implica, financiar, pentru mobilizare, în vederea unei prezenţe cât mai numeroase la Târgu-Mureş. Totul, ziceau ei, „trebuie să se vadă afară", cică „să vadă cancelariile occidentale că ceva nu e în regulă în ţara asta, în ceea ce priveşte problema minorităţilor, în pofida faptului că aceia de la Bucureşti, mai ales Ministerul de Externe, întotdeauna vor să coloreze în roz situaţia noastră" - declara Tamas Sandor. Trebuie - susţine Antal Arpad - „o conştientizare la nivel european şi internaţional a faptului că drepturile minorităţilor naţionale din ţara noastră, în special ale minorităţii maghiare, nu sunt respectate conform prevederilor legii". El a mai adăugat că „dorinţa de autonomie teritorială a secuilor este, în continuare, de actualitate!".

La 5 martie, a.c., Izsak Balazs, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, afirma că, la manifestările de la Târgu-Mureş, sunt aşteptaţi să participe 40.000 de secui şi maghiari, „deoarece este o zi a doleanţei de autonomie a secuilor, iar mesajul cel mai important, pentru români, este că autonomia pe care ne-o dorim noi, descrisă şi în statutul de autonomie, depus la Parlament, nu lezează nici unitatea şi integritatea statului român şi nici drepturile românilor care trăiesc în Ţinutul Secuiesc". Ce minciună! Orice fel de autonomie teritorială, pe criterii etnice, duce la destructurarea Statului Român, a unităţii lui. Despre „drepturile românilor" de acolo ce să mai spunem? Ei au fost alungaţi, pur şi simplu, în decembrie 1989, din localităţi din ţara lor, unii fiind ucişi bestial!

Iar ei, neruşinaţii, ne vorbesc; fără să-şi muşte limba, despre necesara „topire a neîncrederii".

Deci, Izsak Balázs, mai-marele Consiliului Naţional Secuiesc, anunţa, la 5 martie a.c., că la manifestaţiile secuieşti de la Târgu-Mureş, vor participa 40.000 de persoane. Nu o dată am fost întrebat de cititorii „Cuvântului liber": oare de ce 40.000? Ei nu au explicat de ce trebuie să participe acest număr, nemaiîntâlnit până acum. Explicaţia o bănuim şi o descifrăm noi. Deci, 40.000 fără nicio explicaţie de ei dată. Acesta să fie numărul românilor ucişi la 1848-1849, când, în plus, ne-au fost arse şi rase de pe faţa pământului, 300 de sate, mănăstiri şi biserici româneşti? Ar mai fi, apoi, legat numărul 40 şi de anul 1940, când, călcându-ne pe gât, marile puteri Germania şi Italia, ne impuneau Diktatul de la Viena, rupând din trupul României Mari, nordul Ardealului, dându-l Ungariei horthyste şi fasciste, care, începând cu 9 septembrie, au dezlănţuit odioasele crime de la Ip, Trăznea, Sucutard, Mureşenii de Câmpie, Hărcana - Turda, Huedin, Prundu Bârgăului, Aita Seacă, Moisei, Sărmaşu. Aşadar, noi, românii, dacă ei nu vor să ne spună de ce era nevoie, la Târgu-Mureş, de 40.000 de secui, le oferim noi, românii ardeleni, explicaţiile.

Stat de drept, ei, din păcate, nu concep decât cu autonomie teritorială, pe criterii etnice. Altfel, oricâte drepturi le-ai da, ei ţipă nemulţumiţi şi nu văd la români decât o „mentalitate împietrită". Motiv ca liderii politici ai Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, Partidului Civic Maghiar - Balint Jozsef, Kulcsar Terza Jozsef, au decis ca, de Ziua libertăţii Secuieşti, la 10 martie, la Sfântu Gheorghe, să aibă loc o ceremonie la statuia păsării Turul, care, potrivit mitologiei hungariste, i-ar fi călăuzit pe strămoşii lor, ajunşi din Asia în Europa, să facă vreo minune. Şi ar mai fi ceva, care lor nu le iese din cap: să comemoreze Ziua secuiască la Târgu-Mureş, cu gândul acela, fără întoarcere, la un trecut demult apus. Ce s-a dus, s-a dus pentru totdeauna. Bine ar fi pentru ei, bineînţeles, să ştie!

Cu limba cea mai lungă şi mai ascuţită, s-a dovedit, şi de data aceasta, mai-marele struţo-cămilei Kelemen Hunor. La Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU) de la Târgu-Mureş, declara că, totuşi „manifestarea centrală din acest an, din 15 martie, va fi la Sala Mare".

Prezent la Târgu-Mureş el declara, la şedinţa CRU: „România nu e o ţară model pentru protecţia minorităţilor naţionale. Acest lucru e susţinut şi de cel mai recent raport al Comitetului Consultativ al Consiliului Europei privind protecţia minorităţilor naţionale, raport în care se regăsesc câteva referinţe din raportul paralel prezentat de UDMR (…) Diplomaţia română continuă să transmită informaţii eronate şi să ignore aspectele reale". O minciună gogonată! Nu despre drepturi minoritare este vorba - nicio altă minoritate nu s-a plâns vreodată! -, ci de supradrepturi, de privilegii, pentru ca maghiarii să fie mai egali ca alţii! Culmea! Ei, care au obţinut atâtea funcţii în Guvernul şi în Parlamentul României, din 1990 încoace, deoarece au fost la guvernare cu vicepremieri, miniştri, secretari de stat, directori, se plâng că nu au drepturi? Tocmai ei vorbesc despre „garantarea şanselor egale", despre acel „necesar compromis"?

Întrebat care sunt relaţiile UDMR cu PSD-ALDE, criticate de o parte din maghiari, răspunsul a fost concis: „Am spus că, în Parlament, există o colaborare cu PSD-ALDE, deoarece ei au fost dispuşi şi sunt dispuşi la o colaborare şi dialog". El declară că ar fi dorit un dialog şi cu opoziţia, dar „PNL a devenit un partid ultranaţionalist, antimaghiar." În privinţa PMP? „Despre Băsescu - declară Kelemen Hunor -, eu nu pot să mai spun nimic! Deci, opţiunile sunt: ori cu PSD-ALDE, ori cu nimeni!". Deci, clar: cei din PSD-ALDE „au fost dispuşi şi sunt dispuşi la colaborare şi dialog!". Un troc. Totul, pentru un pumn de voturi, arginţii Iudei, în Parlament!

Aşadar, tocmai în acest An al Centenarului, formaţiunile maghiare, după declaraţia lui Izsak Balazs, când „România sărbătoreşte Centenarul declaraţiei de unificare cu Transilvania, organizaţiile maghiare îşi manifestă, unitar, nevoia de autonomie a Ţinutului Secuiesc", deoarece zice József Bálint, preşedintele filialei judeţene Covasna a Partidului Popular Maghiar, „Nu se poate avansa cu frâna trasă!".

Ei, cu toate tertipurile invocate, nu mai pot minţi pe nimeni! Încearcă, se zbat, iar cuiul autonomiei teritoriale, pe criterii etnice, nu pot să şi-l scoată din scăfârlie. Din păcate, ieşirile extremismului maghiar împotriva românilor, a Statului Naţional, Unitar Român, sunt tot mai dese, în ultima vreme, iar reacţiile guvernanţilor români, tocmai în Anul Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, sunt tot mai timide, practic nule. Păcat!

Întâlnirea de la Târgu-Mureş, a avut loc. S-a urlat, era de aşteptat, pentru autonomia teritorială etnică. N-au fost, cum era de prevăzut, 40.000 de secui, nici măcar 4.000, ci, acolo, cam 2.500. Totul sub încurajările, mângâierile şi îmbrăţişările Ungariei şi ale unor contoraşi, chemaţi să completeze taraful, din rândul separatiştilor catalani, veniţi să le plângă pe umăr, cu lacrimi de crocodil. Iar guvernanţii, preocupaţi cu jocurile de culise ale Congresului PSD, n-au mai avut timp să se preocupe de astfel de „nimicuri" pentru ei! Aşa că ei n-au văzut fluturând steagul roşu-alb-verde al Ungariei, pe pământ românesc, nici pe cel secuiesc, nici uniformele husăreşti, nici pasul de front, nici mesajul - „Autonomie Pământului Secuiesc!", nici amestecul nepermis, al aceluiaşi ministru ungar de Externe, care-şi vârî nasul unde nu-i treaba lui, nici bolboroselile şovinist-extremiste ale Iudei, pe numele ştiut - Tõkés László. În Slovacia, cu legi ferme, s-a răspuns vehement la încercarea naşterii „Micii Ungarii" pe teritoriul slovac. Guvernanţii noştri dorm!

Pe la noi ce se întâmplă? Înainte de a avea gândul României, al prosperităţii ei, pe domnul Dragnea îl bate gândul, conform propriei declaraţii, de a sta „la masa bogaţilor", nu să vadă cum ăştia îşi bat joc de noi, românii, chiar în Anul Centenarului Marii Uniri! A existat, cumva, vreo reacţie a autorităţilor de la Bucureşti, în urma celor petrecute, în timpul marşului secuiesc, de la Târgu-Mureş? Nu! Or, aici este vorba despre ameninţări clare la suveranitatea şi la unitatea naţională ale României. Şi avem şi o Constituţie - Legea fundamentală a ţării! Aventurierii horthyşti trebuie să suporte rigorile legii româneşti. Din păcate, prin Guvernul României, prin partidele de la guvernare nu există nicio precauţie, nicio reacţie împotriva extremismului unguresc. Oare de ce?

Lasă un comentariu