Până la primirea procesului-verbal, ŞOFERII NU VOR MAI FI AMENDAŢI PENTRU LIPSA ROVINIETEI!

Distribuie pe:

Vineri, 9 martie 2018, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru modificarea şi completarea art. 9 din OG nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România.

Noua lege prevede că procesul-verbal de constatare a contravenţiei se comunică contravenientului în termen de cel mult două luni de la data aplicării. În intervalul de la data săvârşirii contravenţiei până la data comunicării procesului-verbal de constatare, nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenţiei pentru lipsa rovinietei valabile pentru acelaşi vehicul.

Aplicarea amenzii contravenţionale se prescrie în termen de patru luni de la data săvârşirii faptei. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) asigură accesul utilizatorilor la baza de date pentru verificarea existenţei şi valabilităţii rovinietei şi peajului (dreptul de a folosi o cale ferată străină pentru transportul de mărfuri cu vehicule proprii - n.a.).

Iniţiatorii actului normativ au explicat că modificarea legislativă privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe drumurile naţionale din România s-a impus, deoarece norma nu era sufficient de clară, iar instanţele interpretau diferit situaţiile reclamate de cetăţeni în cazul amenzilor aplicate în mod repetat în lipsa rovinietei, fiind sancţionaţi de mai multe ori în intervalul în care CNAIR era obligat să transmită acel proces-verbal.

„CNAIR întârzia nepermis de mult şi, în continuare, şoferii primeau amenzi pe bandă rulantă. Instanţele erau sesizate, şi de aici am pornit cu iniţiativa. Erau foarte multe procese pe rol. Noi nu am făcut altceva decât să punem în acord această hotărâre cu legislaţia", au precizat iniţiatorii.

Atenţie! Legea va intra în vigoare la şase luni de la publicarea în Monitorul Oficial.

Lasă un comentariu