Nu putem trăi împreună, izolaţi prin autonomii etnic-teritoriale!

Distribuie pe:

Sigur, mai râdem, mai glumim, stă în firea noastră să facem uneori haz de necaz, dar realităţile le analizăm cât se poate de serios şi chibzuim în consecinţă… Sunt mulţi comentatori de ocazie prin toate mediile publice, teoreticieni ai maghiarimii care pretind că, de fapt, nu înţelegem corect ce înseamnă autonomia etnică, nici cea teritorială, care ar fi concepte „benefice" pentru România zilelor noastre. Acestora şi altora care ne consideră naivi sau proşti, le transmit că, dincolo de declaraţiile „parfumate" diplomatic ale celor din Consiliul Naţional Secuiesc, pe străzile municipiului Târgu-Mureş, participanţii la marşul de sâmbătă, 10 martie 2018, au scandat Târgu-Mureş „Vesszen Trianon!" (Să dispară tratatul de la Trianon) şi „Ţinutul Secuiesc nu e România!". Iar europarlamentarul László Tõkés a cerut, în discursul său, libertate pentru poporul secuiesc.

Evident, aceste mesaje separatiste, revizioniste, cât se poate de clare şi neechivoce, vin în contradicţie cu petiţia pe care organizatorii manifestării de la Târgu-Mureş au înaintat-o oficial Parlamentului şi Guvernului României, şi în care se arată că „autonomia Ţinutului Secuiesc nu lezează unitatea teritorială şi suveranitatea României, nu restricţionează interesele cetăţenilor de naţionalitate română şi a altor naţionalităţi din Ţinutul Secuiesc şi nu este în contradicţie cu Constituţia ţării". Serios?! Este aşadar străvezie minciuna care compune distanţa dintre asumările oficiale invocate ca principii ale autodeterminării identitare şi năzuinţele, precum şi acţiunile concrete şi practice ale acestor agitatori separatişti tulburaţi etnocentrist.

Pe de altă parte, să ţinem cont de faptul că, astăzi, toate formaţiunile politice care reprezintă minoritatea maghiară din România şi-au asumat, în solidar şi programatic, acest deziderat politic al obţinerii autonomiei teritoriale pe criterii etnice a aşa-zisului „Ţinut Secuiesc", ba chiar au şi înaintat recent Parlamentului României un astfel de proiect legislativ. În urmă cu doar câţiva ani, liderii UDMR respingeau public, categoric, un astfel de proiect care s-ar putea materializa printr-o autonomie etnic-teritorială, susţinând că politic pledează, de fapt, doar pentru autonomia culturală şi locală, precum şi pentru drepturile legate de prezervarea identităţii minorităţii maghiare din România. Aşadar, minciuna are picioare scurte, la fel şi propaganda şi intoxicarea utilizate ca strategii de manipulare publică.

Din fericire, se pare că numărul maghiarilor din România care se mai lasă seduşi şi cad în capcana propagandei politice separatiste se reduce consecvent. Maghiarii şi românii de rând au aceleaşi probleme care sunt prioritar economice şi privesc deprecierea nivelului de trai şi nesiguranţa zilei de mâine. În acest timp, din păcate, cei care defilează prin politică instigându-i la separatism etnic coabitează invariabil foarte bine cu guvernările prin Bucureşti şi prosperă.

Consider că împreună, români, maghiari, alături toate celelalte etnii, suntem mai bogaţi cultural şi spiritual, de aceea vă îndemn pe toţi maghiarii din România să nu vă ascultaţi liderii politici, care vă îndeamnă la separatism sau să-i desconsideraţi şi priviţi cu superioritate pe români, determinându-vă practic să vă izolaţi etnic. Este în defavoarea noastră, a tuturor! Am trăit împreună de secole şi o putem face în bună pace în continuare, respectându-ne reciproc!

Felicitări reprezentanţilor tuturor autorităţilor reprezentând ordinea publică pentru maniera exemplară în care şi-au făcut datoria, asigurând condiţiile legale pentru desfăşurarea manifestării şi a marşului de la Târgu-Mureş!

 

Lasă un comentariu