„Unii s-au angajat că ne întâlnim şi la 100 de ani. EU AŞTEPT!", sunt cuvintele generalului de brigadă în retragere Marin Ştefănescu, care a împlinit 95 de ani.

Distribuie pe:

Aşa apărea un material publicat pe pagina de facebook a Ministerului Apărării Naţionale, în data de 12 martie 2015.

Garnizoana Târgu-Mureş a fost marţi, 10 martie 2015, martora unui eveniment deosebit.

Generalul de brigadă în retragere Marin Ştefănescu a împlinit 95 de ani.

Cu prilejul acesta, cadrele militare în rezervă din cadrul asociaţiei „Clubul ofiţerilor de tancuri Mureş" i-au organizat domnului general Ştefănescu o masă festivă în cadrul Cercului Militar Târgu-Mureş, la care au participat aproximativ 30 de militari în rezervă şi activi din garnizoană.

Dar cine este generalul Ştefănescu?

Este un străbunic pe care… orice strănepot şi-ar dori să-l aibă.

Privire caldă, dar ageră, voce domoală, dar cursivă, coerenţă în exprimare, care nu trădează vârsta.

Viaţa domniei sale s-ar putea prezenta astfel:

- S-a născut la 10 martie 1920, în satul Coborâş, comuna Rîciu, judeţul Dâmboviţa;

- A lucrat în armată 40 de ani, din care 6 în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, din care 1 an prizonier în uniunea sovietică;

- A fost decorat cu ordinele naţionale: Coroana României, Steaua României, Apărarea Patriei, Meritul Militar;

- Pentru actele de eroism de care a dat dovadă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a fost decorat cu 24 de medalii de către autorităţile române şi sovietice;

- A îndeplinit funcţii înalte în cadrul Ministerului Apărării Naţionale: comandant Regiment 236 Tancuri, comandant Regiment 2 Tancuri, locţiitor al comandantului Diviziei 6 Mecanizate (ulterior Divizia 6 Tancuri).

- S-a pensionat în anul 1980;

- Este preşedintele de onoare al filialei judeţene Mureş a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război.

Cine este omul Marin Ştefănescu?

Iată cum îl descriu cei care l-au cunoscut de-a lungul vremii:

General de Brigadă (r) Paul Iovănel: „În urmă cu 39 de ani, când am venit în garnizoana Târgu-Mureş pe funcţia de şef de stat major, generalul Ştefănescu era colonel, locţiitor al comandantului Regimentului 2 Tancuri. Niciodată nu l-am văzut nervos sau supărat. Pentru fiecare persoană cu care intra în contact avea un cuvânt de învăţătură. Subordonaţii domniei sale nu au fost niciodată tracasaţi, veneau la muncă cu plăcere".

Colonel (r) Trandafir: „Acum 47 de ani, generalul Ştefănescu a fost la nunta mea. Când am plecat, azi, de-acasă, soţia mi-a spus să-i mulţumesc încă o dată şi să-i transmit şi din partea ei „La mulţi ani!".

Colonel (r) Aurel Bochiş: „Este venerat de toţi tanchiştii pentru calităţile deosebite, omenia, modestia, colegialitatea, cuminţenia, camaraderia şi pentru faptul că acestea le transmite şi celor mai tineri din preajma sa. A adunat, de-a lungul vremii, doar cuvinte deosebite, laude, fiind apreciat de subordonaţi."

După ce a ascultat cuminte mesajele primite din partea celor prezenţi la eveniment, domnul general a ţinut să mulţumească tuturor pentru bucuria pe care i-au făcut-o prin prezenţa la eveniment, precum şi organizatorilor pentru efortul făcut.

Respectul şi recunoştinţa noastră!

MR. SERGIU-PETRU COLCERIU

Iată că demnul general s-a ţinut de promisiune, până acum!

Oare, a câta oară?

Răspuns (intuit): De fiecare dată! Pentru că este militar!

Sâmbătă, 10 martie 2018, o mică „delegaţie" de prieteni, formată din membri ai Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război - filiala Mureş, în frunte cu neobositul ei preşedinte general-maior (retragere) Gheorghe POPA şi de reprezentantul garnizoanei Târgu-Mureş, mr. Sergiu-Petru COLCERIU, l-au vizitat la domiciliul personal, pe domnul general de brigadă Marin ŞTEFĂNESCU, preşedintele de onoare al A.N.V.R. - filiala Mureş, cu prilejul împlinirii onorantei vârstei de 98 de ani.

Alături de tradiţionalul „La Mulţi Ani!", vă adresăm o simplă rugăminte:

Să vă ţineţi de promisiune până la capăt!

Lasă un comentariu