Pensionarii din România, pe primul loc în UE la patriotism, înţelepciune, hărnicie şi... frumuseţe!

Distribuie pe:

Dintr-un sondaj realizat, anul trecut, de experţi sociologi din Uniunea Europeană, prin interviu, în rândul a 100.000 de pensionari din toate statele membre, pentru a afla ce cred aceştia unii despre alţii, pensionarii români au ieşit pe primul loc!

În cadrul acestui sondaj, fiecare pensionar intervievat trebuia să asocieze pensionarilor din celelalte ţări, cinci calităţi sau defecte dintr-o listă cu termeni predefinită.

Astfel, pensionarilor din România li s-au asociat cel mai des termenii hărnicie, blândeţe, înţelepciune şi patriotism, întărind astfel imaginea pozitivă în care sunt percepuţi de ceilalţi pensionari europeni.

„Nu suntem surprinşi de aceste rezultate. Mulţi români ajunşi la vârsta pensionării lucrează încă în alte ţări, având grijă de bătrânii altor state europene, astfel că e normal ca în aceste ţări să existe recunoştinţă şi o părere bună despre pensionarii români.

În timp ce persoanele în vârstă din alte ţări îşi petrec bătrâneţea într-un mod inactiv sau la televizor, românii ajunşi la vârsta pensionarii lucrează încă activ în agricultură sau având alte ocupaţii ce necesită efort fizic.

Pensionarii din România trebuie să fie luaţi drept exemplu pentru modul înfocat cu care îşi iubesc ţara şi felul în care apară sistemul de valori creştin, care menţine o familie fericită", a declarat Erika Sunderland, coordonatorul acestui proiect, citată de olt.ro.

După centralizarea tuturor formularelor, pensionarii din România au ocupat locul întâi la hărnicie, la frumuseţe, la înţelepciune şi la patriotism, locul doi - la blândeţe, şi locul patru - la activităţi artistice, ceea ce i-a plasat, la nivelul UE, pe locul întâi.

Pe locul doi, s-au clasat pensionarii din Franţa, pe locul trei - cei din Suedia, urmaţi de pensionarii din Norvegia şi de cei din Germania.

Deşi românii au primit şi câteva calificative negative, acestea au fost prea puţine pentru a influenţa rezultatul final. Cel mai des termen negativ care ne-a fost asociat a fost impulsivitatea, însă chiar şi la acest capitol stăm mult mai bine decât vecinii noştri unguri, cărora le-au fost asociate mai multe defecte, în special că sunt supărăcioşi şi pizmaşi.

Francezii şi italienii au fost percepuţi ca cei mai înclinaţi spre activităţi artistice, spaniolii şi grecii, ca veseli şi înclinaţi spre distracţie, iar germanii ca fiind prea serioşi.

Din păcate, chiar dacă pensionarii români sunt cei mai apreciaţi de „colegii" lor europeni, în ţară sunt cea mai umilită categorie socială, prin nivelul pensiilor, astfel: pensia minimă în România este de 110 euro, în Spania - 700 de euro, în Franţa - 680 de euro, în Grecia - 500 de euro, iar în Irlanda - 460 euro.

Lasă un comentariu