Ateul, bolnavul şi... sicriul

Distribuie pe:

„În cercurile laice există o concepţie greşită după care omul de ştiinţă, ştiind mai multe despre existenţă, decât alţii, ar trebui să fie ateu. Exact din contră: munca noastră ne aduce mai aproape de Dumnezeu".

Ernest Rutheford (1871-1937), fizician şi chimist din Noua Zeelandă, laureat al Premiului Nobel pentru chimie în anul 1908. Este considerat „Părintele fizicii nucleare". Studiind radioactivitatea a introdus în fizică termenii de radiaţie alfa şi radiaţie beta, pentru a descrie cele două tipuri distincte de radiaţii emise de toriu şi uraniu. A fost profesor universitar la Universitatea din Montreal, Manchester şi Cambridge. Mulţi savanţi de renume i-au fost studenţi. Printre aceştia se numără nu mai puţin de 9 laureaţi Nobel. A decedat pe neaşteptate în anul 1937, în urma unei operaţii de hernie. A fost înmormântat la Londra, în Catedrala Westminster, alături de J. J. Thomson.

***

„Pot să afirm că toţi clienţii mei sub 35 de ani sunt bolnavi de nervi, pentru că au fost lipsiţi de cunoştiinţe religioase. Cei care nu au regăsit credinţa, nu s-au mai putut vindeca".

Carl Gustav Jung (1875-1961), psihiatru şi psiholog elveţian, fondatorul psihologiei analitice. A fost profesor la Facultatea de Medicină din Zürich şi medic şef la clinica psihiatrică universitară Burgholzi. Este atras în special de cercetările legate de isterie şi vise. Între 1921-1938 întreprinde călătorii de studii în Africa de nord, în lumea arabă, la indienii pueblo din Arizona şi India. În anul 1935 este ales preşedinte al „Societăţii elveţiene pentru psihologie şi domeniile conexe". În 1944 creează, la Basel, catedra de „psihologie medicală " al cărei titular este.

***

„Ce-mi vor pune oamenii în sicriu când va să fiu înmormântat? Biblia! Cu ce voi învia? Cu biblia! Ce-am făcut de seamă în viaţă? Am citit biblia!"

Dmitri Merejkovski (1865-1941), scriitor rus, romancier, poet, critic literar, filosof, biograf, specialist în literatură, considerat ideologul simbolismului din literatura rusă, născut în Sankt Petersburg - Imperiul Rus. Din scrierile sale amintim: „Cauzele decadenţei ale noilor curente în literatura rusă contemporană", „Simboluri", „Poezii noi", „Moartea zeilor. Iulian Apostatul", „Învierea zeilor", „Tolstoi şi Dostoievski", „Anticrist" „Petru şi Alexei".

***

P.S. „Doamne Dumnezeul mântuirii mele, ziua am strigat şi noaptea înaintea Ta. Să ajungă înaintea Ta rugăciunea mea; pleacă urechea Ta spre ruga mea Doamne. Că s-a umplut de rele sufletul meu şi viaţa mea de iad s-a apropiat" (Psalmi 87, 1-3).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu