„OM BUN", LA SIGHIŞOARA…

Distribuie pe:

„Om bun" ai deschis astăzi poarta,

Burgului nostru etern

Turnul cetăţii ne-anunţă:

La „Ceasul iubirii" suntem!"

Vineri, 16 martie, restaurantul „La Piazzetta" din Sighişoara a găzduit concertul „OM BUN", organizat de Asociaţia Literară „Creneluri Sighişorene" în parteneriat cu Radio Son Sighişoara, avându-l ca invitat pe celebrul Victor Socaciu. (Manager proiect - Piroska Hanea; sponsori: Ioan Lazăr, CESIRO S.A.).m

Victor Socaciu nu s-a aflat pentru prima dată în burgul sighişorean: de-a lungul anilor, a contribuit la întregirea lăzii de zestre culturală, i-a bucurat pe sighişoreni cu cântecele sale, dar, de această dată, a adus pe scenă un lucru mai special. În timpul cântecului „Nucul", pe un ecran a rulat un colaj de imagini cu fotografiile marilor artişti ai scenei muzicale sau de teatru, ale poeţilor şi interpreţilor plecaţi dintre noi la cele veşnice. Începând cu Adrian Păunescu şi până la Stela Popescu, într-o tăcere deplină, au rulat pe ecran, zâmbitori, artiştii care, vreme de zeci şi zeci de ani, ne-au bucurat sufletele.

Sala s-a ridicat în picioare, aplaudând frenetic această idee a artistului, care, ajutat de soţia Brânduşa, au realizat impresionantul colaj memorial.

Într-un interviu, Victor Socaciu a declarat: „Cântecul «Nucul» este mai puţin cunoscut, această melodie este considerată, de mulţi, şi un fel de testament lăsat de Florian Pittiş. Cântecul l-am scris la despărţirea de Vali Sterian. Când înregistram, mi-a venit ideea de a-l chema pe Moţu' pentru recitativul final. Acel mesaj pe care l-am scris, în glasul lui Pittiş a devenit un adevărat testament".

Cu toate că e bine ştiută şi destul de mediatizată ascensiunea muzicală a lui Victor Socaciu, într-un sumar remember, viaţa şi cariera artistului încep din familie. Având părinţi care iubeau muzica, debutează pe scena şcolii, cu trupa rock „Zodiac", urmând în prealabil cursuri de chitară clasică la Şcoala Populară de Artă - Braşov, clasa prof. Teodor Martinescu.

Debutează în Cenaclul „Flacăra", devine membru şi producător de festivaluri, realizator de emisiuni radio şi TV, semnând totodată genericele acestora, ca de exemplu: „Omul chitară", „Oameni de zăpadă", „Ceaiul de la ora 5" etc., iar prezenţa la festivaluri, turnee, alături de membrii Cenaclului „Flacăra" au umplut, până la refuz, sălile de spectacol sau stadioanele. Dintre sighişorenii interpreţi de muzică folk, a colaborat cu Adrian Ivaniţchi - faţă de care nutreşte o prietenie specială - dar şi cu Dinu Olăraşu.

În multele interviuri realizate la radio sau televiziune, artistul declară: „Să schimb lumea! Ăsta a fost visul meu. Am crezut întotdeauna că arta precede politicul şi socialul şi că o viaţă e întot-deauna prea puţin pentru o iubire".

Clipa magică derulată la Sighişoara, impresia lăsată de Victor Socaciu acompaniat la claviaturi de Nicolae Matei - a adus celor prezenţi un plus în suflet, de nostalgie, bucurie, o ieşire din cotidianul social şi rutina zilnică, amintindu-ne că trebuie să trăim frumos, iar pentru suflet să facem mai mult.

Cu acest prilej, i-am oferit artistului una din revistele cenaclului nostru, şi anume, „Creneluri Sighişorene" nr. 11, primind, în schimb, recentul său CD„1+9".

Lasă un comentariu