Rugăciunea, cinstea şi... credinţa

Distribuie pe:

„Dumnezeule Atotputernic, care L-ai creat pe om după chipul Tău, şi i-ai făcut un suflet viu ca să poată să Te caute pe Tine, şi i-ai dat stăpânire peste creaturile tale, învaţă-ne să studiem lucrul mâinilor tale pentru a supune pământul spre folosinţa noastră şi întăreşte-ne raţiunea, pentru slujirea ta, ca astfel, să primim binecuvântatul Tău cuvânt, pentru a crede în cel care L-ai trimis, să ne dea cunoştinţa mântuirii şi a iertării păcatelor noastre. Toate acestea ţi le cerem în numele Aceluiaşi Iisus Hristos, Domnul nostru".

James Clerk Maxwell (1831-1879).

Teoria electromagneticii, al cărei autor este, precum şi ecuaţiile câmpului magnetic, asociate ei, au pavat drumul spre fizica secolului XX. Maxwell a fost un creştin devotat ce a studiat Biblia şi a activat ca predicator în biserica sa, având o credinţă şi un zel binecunoscute prietenilor şi colegilor săi din cercurile ştiinţifice.

***

„OMUL care preţuieşte CINSTEA şi DREPTATEA izbuteşte în toate, pentru că nu se teme nici de osteneli, nici de primejdii, nici de cheltuieli... acţiunile omeneşti care nu pornesc din acest mobil puternic, sunt deşarte şi moarte".

Francesco Guicciardini (1483-1540), istoric şi om de stat politic. Un prieten şi critic al lui Nicolo Machiavelli, este considerat unul dintre principalii scriitori politici ai Renaşterii italiene. În capodopera sa, Istoria Italiei, el a pregătit calea pentru noul stil în istoriografie, cu utilizarea surselor guvernamentale, pentru a susţine argumentele şi analiza realistă a oamenilor şi a evenimentelor din timpul său. A fost al treilea copil din cei unsprezece pe care i-a avut tatăl său, Piero di Iacopo care a studiat cu filosoful Marsilio Ficino. La fel ca tatăl său, Francesco a primit o educaţie umanistă bună şi a studiat clasicul, învăţând atât latina, cât şi greaca. A avut multe scrieri printre care şi o cronică personală rudimentară a vieţii sale.

***

„Dacă cred în Dumnezeu? Eu nu numai că cred în El, ci... eu chiar Îl văd".

Jean Henri Fabre (1823-1915), naturalist francez, entomolog şi autor cunoscut pentru stilul plin de viaţă al cărţilor sale populare despre vieţile insectelor. A fost un autodidact din cauza sărăciei familiale. Cu toate acestea, a obţinut la vârsta de 19 ani un certificat de predare primară. A fost un profesor popular, bine cunoscut, fizician, chimist şi botanist. A influenţat scrierile lui Charles Darwin, care l-a numit pe Fabre „un observator inimitabil". Totuşi, a fost un creştin care a rămas sceptic faţă de teoria evoluţiei lui Darwin. A fost un vorbitor de limba engleză, traducând cărţile lui Alexander Teixeira de Mattos în perioada 1912-1922.

***

P.S. „Eu spre aceasta m-am născut şi pentru acesta am venit în lume, ca să dau mântuire pentru adevăr; oricine este în adevăr ascultă glasul Meu" (Ioan 18, 37).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Prof. OLIMPIA MUREŞAN L.S.R. Maramureş

Lasă un comentariu