PREA MULŢI BANI NE PUN VIAŢA ÎN PERICOL...

Distribuie pe:

Oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea Purdue, citaţi de descopera.ro, au ajuns la concluzia că există un nivel optim al venitului care poate face o persoană fericită, iar suma respectivă variază la nivel mondial. Însă, peste o anumită limită a bogăţiei, oamenii devin de-a dreptul nefericiţi, eşuând în diverse dependenţe, de droguri sau de alcool, sau fiind bântuiţi de gânduri suicidale, uneori chiar ajungând să renunţe la viaţă.

„Studiul nostru a fost realizat pe baza datelor unui sondaj Gallup, efectuat la nivel mondial, pe un eşantion de peste 1,7 milioane de persoane, din 164 de ţări.

Evaluarea calităţii vieţii reprezintă o estimare a stării generale a unei persoane şi este mult mai probabil influenţată de aspiraţiile înalte şi de comparaţiile cu alţi indivizi.

Totodată, studiul a mai scos la iveală faptul că, odată pragul ideal fiind atins, creşterile ulterioare ale venitului tind să fie asociate cu reducerea nivelului de satisfacţie şi al bunăstării. Acest lucru se explică prin faptul că banii sunt importanţi pentru îndeplinirea nevoilor de bază, cumpărarea celor necesare şi, eventual, achitarea datoriilor. Însă, până la un punct. După ce necesarul lor este satisfăcut, oamenii pot deveni predispuşi la acumularea de bunuri materiale suplimentare şi la efectuarea de comparaţii sociale care pot, în mod ironic, să afecteze negativ nivelul de satisfacţie", explică specialiştii americani.

Pe de altă parte, aceştia consideră că şi modul în care sunt cheltuiţi banii de care dispunem poate determina nivelul de fericire şi de linişte al fiecărui individ. De exemplu, dacă ai bani, poţi cumpăra timp, angajând pe cineva să facă lucruri în locul tău (curăţenie, cumpărături, îngrijire copii), perioadă în care tu îţi poţi satisface nevoile sufleteşti.

De asemenea, cheltuirea banilor pentru a acumula diverse experienţe este mult mai satisfăcătoare decât achiziţionarea unor bunuri materiale. „O experienţă extraordinară, cum ar fi participarea la un concert sau o călătorie, va rămâne în memorie pentru o lungă perioadă de timp şi vă provoacă plăcere de fiecare dată când vă gândiţi la ea şi de fiecare dată când povestiţi altcuiva despre ea.

O altă experienţă benefică este atunci când îi ajuţi pe alţii cu banii tăi. Noi am acordat unor elevi o sumă de bani, recomandând unui grup să-i folosească în interes propriu şi celuilalt grup să îi cheltuiască pentru a le aduce bucurie altora. Al doilea grup a raportat un nivel al fericirii mult mai ridicat decât primul, ceea ce are sens dacă ne gândim că gesturile frumoase ne fac să ne simţim mai conectaţi cu ceilalţi şi mai mândri de generozitatea noastră.

În concluzie, în timp ce banii nu aduc neapărat fericirea, grijile cu privire la datorii sau la (ne)plata facturilor cu siguranţă pot crea nelinişte şi stres. Însă, în cazul în care cheltuiţi mai mult decât vă puteţi permite, chiar şi pe experienţe sau cadouri, stresul pe care îl veţi simţi ca rezultat va depăşi orice plăcere.

Poate că banii prea mulţi nu aduc fericirea, dar asiguraţi-vă şi că nivelul scăzut al veniturilor nu contribuie la nelinişti şi griji", ne sfătuiesc cercetătorii americani

Lasă un comentariu