CÂT DE FERICIŢI MAI SUNT ROMÂNII

Distribuie pe:

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Fericirii (20 Martie), Reveal Marketing Research a realizat un studiu, din care aflăm că şase din zece români se declară fericiţi, însă ei sunt mai fericiţi la muncă (70%) decât acasă (doar 57%).

„Fericirea la locul de muncă se explică prin faptul că evaluarea fericirii în cazul jobului ia în considerare un număr limitat de elemente şi beneficii raţionale pe care o persoană le bifează ca fiind sau nu îndeplinite - nivelul salarial, relaţia cu colegii şi relaţia cu angajatorul. Bifarea acestor elementele contribuie la un grad ridicat al satisfacţiei personale.

În schimb, în momentul în care fericirea ţine de viaţa în afara orelor de program, lista devine mai lungă. Din acest motiv, nivelul de fericire scade pe măsură ce individul îşi extinde lista nevoilor şi realizează dificultatea cu care reuşeşte să le atingă.

În ceea ce priveşte profilul celui mai fericit român, acesta aparţine unei femei, care are între 30 şi 35 de ani, provine din mediul urban, e căsătorită, e educată şi are un venit mediu şi cel puţin un copil.

Românul cel mai fericit are peste 35 de ani, locuieşte tot în mediul urban, este educat, are un venit ridicat, e familist şi are copii.

Persoanele din mediul rural sunt mai nemulţumite faţă de nivelul de trai, coroborat cu un nivel redus al veniturilor şi educaţiei.

Dacă pentru femei numărul de copii contribuie la creşterea nivelului de satisfacţie personală, un număr ridicat de copii în gospodărie în cazul bărbaţilor pune o mai mare presiune pe acesta, în calitate de principal aducător de venit în familie", explică autorii studiului, potrivit Mediafax.

Studiul a fost realizat pe un eşantion naţional reprezentativ de 1.008 de persoane fizice, cu vârsta de peste 18 ani, în perioada 5-16 martie 2018.

*

Pe 28 iunie 2012, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat rezoluţia prin care cele 193 de ţări membre să celebreze Ziua Internaţională a Fericirii în fiecare an, la data 20 martie.

„Propunem ca fiecare ţară să sărbătorească Ziua Internaţională a Fericirii în maniera potrivită, în special prin activităţi educative, şi să abordeze politici publice care să crească bunăstarea popoarelor", îndeamnă ONU.

Printre sugestiile pe care organizaţia mondială ni le mai face pentru a atinge o stare de mulţumire sufletească intensă se numără alimentaţia corectă, exerciţiile fizice şi gândirea pozitivă, să petrecem cât mai mult timp alături de persoanele dragi, dar fără să neglijăm introspecţia. La rândul lor, gratitudinea sinceră şi caritatea sunt şi ele ingrediente ale fericirii.

Lasă un comentariu