Proiect: COPIII SUB 7 ANI NU VOR MAI FI INTERNAŢI ÎN CENTRE DE PLASAMENT

Distribuie pe:

Printr-un proiect depus la secretariatul Senatului de modificare a Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, iniţiat de parlamentari din întreg spectrul politic, se intenţionează interzicerea internării copiilor mai mici de 7 ani în centre de plasament.

În nota de fundamentare a actului normativ, se arată că instituţionalizarea afectează dezvoltarea copiilor mici, de aceea plasamentul copiilor care nu au împlinit vârsta de 7 ani ar putea fi dispus numai la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal, nu în serviciu de tip rezidenţial.

„Plasamentul copilului care nu a împlinit vârsta de 7 ani poate fi dispus numai la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal, plasamentul acestuia într-un serviciu de tip rezidenţial fiind interzis.

Prin excepţie, se poate stabili plasamentul într-un serviciu de tip rezidenţial al copilului mai mic de 7 ani numai în situaţia în care acesta prezintă handicapuri grave, cu dependenţă de îngrijiri în servicii de tip rezidenţial specializate.

Instituţionalizarea copiilor a fost dovedită ca fiind nocivă de către multiple studii ştiinţifice de specialitate, încă de acum 50 de ani. Copiii crescuţi în centre de plasament au rezultate mai proaste din punct de vedere psihosocial şi cognitiv, cu efecte mai pronunţate asupra primei categorii. Impactul asupra IQ-ului (coeficientul de inteligenţă) este, de asemenea, semnificativ.

Lipsa personalului calificat, condiţiile deficitare şi aglomerarea contribuie la o dezvoltare emoţională semnificativ încetinită a copiilor crescuţi în centre", susţin iniţiatorii.

 

 

Lasă un comentariu