Batjocură şi dezinteres în privinţa manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri, din partea Ministerului Culturii

Distribuie pe:

De la învestirea sa în funcţia de ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale, domnul actor George Vladimir Ivaşcu este absent nemotivat în Parlament şi de negăsit. A fost invitat în repetate rânduri la Comisia pentru cultură, arte şi mass-media a Camerei Deputaţilor, a fost invitat, de asemenea, la Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri şi a Războiului pentru întregirea Neamului, nu a venit, deşi are această obligaţie legală.

De la plecarea anteriorului ministru al Culturii, Lucian Romaşcanu, nu se mai ştie nimic concret în privinţa proiectelor subsumate manifestărilor de celebrare a Centenarului, aprobate tocmai la nivelul acestui minister. Asistăm doar la canibalizarea internă şi reglările de conturi dintre membrii de vârf ai PSD şi avem un al treilea ministru al Culturii, în doar câteva luni, care vine în luna martie 2018 cu o nouă strategie pur teoretică şi un set de principii privind Centenarul.

Ce s-a întâmplat între timp? În luna ianuarie 2018, prin adresa nr. 74/19.01 2018, o Comisie interministerială compusă din Lucian Romaşcanu (ministru), Gyorgy Atilla, Adriana Udroiu, Nicolae Nasta, Victor Micula şi Mirel Taloş a stabilit, după un vot unanim, să aprobe calendarul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri şi să valideze 2065 de proiecte, promovate de către administraţiile publice locale, dar şi de către organizaţii neguvernamentale la nivel naţional, în valoare de 150 de milioane de lei. Lista acestor proiecte a fost transmisă oficial Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului, ministerul comunicând ulterior, prin secretarul de stat Paul Cotârleţ, că urmează a fi asumat de către Guvern, un act normativ privitor la alocarea sumelor necesare pentru respectivele proiecte. Mai mult decât atât, anteriorul ministru, Lucian Romaşcanu, a informat Comisia specială „Centenar" că vor mai fi organizate şi alte etape cu privire la selecţii de noi oferte pentru a fi susţinute şi alte manifestări la nivel naţional, întrucât există fondurile necesare, ca urmare a suplimentării pentru acest an a bugetului Ministerului Culturii.

Finalmente, a fost înlocuit ministrul Culturii, iar cel nou, actorul George Vladimir Ivaşcu, a declarat incompetentă anterioara echipă ministerială, care avea atribuţii în acest domeniu şi i-a pus pe liber pe componenţii acesteia. Nu se mai ştie nimic concret despre soarta celor 2065 de proiecte declarate finanţabile. Deşi este obligat legal, noul ministru nu răspunde invitaţiilor comisiilor parlamentare şi e dat dispărut din peisajul „Centenar". Este foarte grav, întrucât pentru o serie de monumente şi proiecte care privesc lucrări de infrastructură, cum este cazul Monumentului Marii Uniri, prevăzut prin lege a fi realizat la Alba Iulia, este necesară demararea procedurilor de achiziţii publice, care se pot întinde pe o perioadă îndelungată de câteva luni, iar mai apoi durează şi realizarea propriu-zisă a respectivelor lucrări şi pot apărea şi alte situaţii neprevăzute.

Una peste alta, constatăm fie o crasă incompetenţă managerială la nivelul Ministerului Culturii, fie o incapacitate de înţelegere profundă a situaţiei reale, precum şi a importanţei acestui eveniment, a semnificaţiei şi a manifestărilor subsecvente, necesare pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri şi pentru existenţa naţiunii române.

Centenarul este al românilor şi trebuie asumat cu respectul şi importanţa cuvenite, transpartinic. Este inadmisibil, întrucât ne apropiem de finalul primului trimestru din acest an, să nu avem încă un calendar al evenimentelor şi manifestărilor centenare aprobat şi să nu existe o bugetare în consecinţă. Ministrul Culturii, George Vladimir Ivaşcu, trebuie să dea socoteală, urgent, Parlamentului României în această privinţă, sau să îşi prezinte cuvenita demisie de onoare.

Lasă un comentariu