Virtutea, dreptatea şi... adevărul

Distribuie pe:

„Nimic nu serveşte mai bine ţara noastră, decât cunoaşterea sau recunoaşterea adevărului, pe cât putem noi oamenii să-l desluşim - fiindcă adevărul, în totalitate, numai Dumnezeu îl cunoaşte. Nu se răspunde unei minciuni cu o minciună. Singurul răspuns valabil este o totală cinste intelectuală. Numai astfel ne vom impune ştiinţei internaţionale şi ne vom putea lua locul ce ni se cuvine în Europa şi în lume".

Neagu Djuvara (1916 -2018), istoric, diplomat, filosof, jurnalist, romancier român. S-a născut în Bucureşti dintr-o familie aristocrată de origine aromână, aşezată în ţările române la sfârşitul secolului al XVII-lea, care a dat mulţi oameni politici şi universitari de prestigiu. Tatăl său a fost căpitan de geniu în armata română. Neagu Djuvara şi-a făcut studiile la Paris, licenţiat în litere la Sorbona în 1937 şi doctor în drept la Paris în 1940. A luat parte la campania din Basarabia şi Transnistria ca elev-ofiţer de rezervă, fiind rănit aproape de Odessa. În 1943 este curier diplomatic la Stockholm în legătură cu negocierile de pace cu Uniunea Sovietică. Rămâne în exil până în anul 1961, activând în diferite societăţi româneşti şi la Radio Europa Liberă. Acum pleacă în Republica Niger din Africa, ca şi consilier diplomatic şi juridic, unde va sta 23 de ani. Tot acum şi aici este profesor de drept internaţional şi istorie economică (Universitatea din Niamey). În 1984 este secretar general al Casei Româneşti de la Paris, apoi profesor universitar la Bucureşti. Este membru de onoare al institutului de Istorie de la Iaşi şi Bucureşti. A fost decorat cu Marea Cruce a Ordinului Naţional „Serviciu credincios". În 2012 a fost făcut Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti şi a Universităţii din Galaţi. În 2017 i s-a acordat gradul de general de brigadă cu o stea în retragere. A murit în 20 ianuarie 2018, slujba de înmormântare oficiindu-se în Catedrala Sfântul Vasile din Bucureşti, de către episcopul unit cu Roma, Mihai Frăţilă. În cărţile sale a publicat în general despre istoria României şi a poporului român. La împlinirea vârstei de 100 de ani, i s-a conferit titlul de „Cetăţean de onoare" al oraşului Bucureşti.

***

P.S. „Legea Domnului este fără prihană, întoarce suflete; Mărturia Domnului este credincioasă, înţelepţeşte pruncii; Judecăţile Domnului sunt drepte, veselesc inima; Porunca Domnului este strălucitoare, luminează ochii" ( Psalm 18, 8-9).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

 

Lasă un comentariu