„Accesarea de fonduri europene este cheia creşterii economice în următorii ani"

Distribuie pe:

Creşterea economică, în continuare, depinde în mare măsură de accesarea fondurilor europene. „O bună accesare a fondurilor europene, o mai mare atenţie acordată investiţiilor şi corecţia legislaţiei fiscale sunt câteva dintre soluţiile pe care le au guvernanţii pentru a permite economiei româneşti să crească", susţine Alex Milcev, liderul Departamentului de Asistenţă Fiscală şi juridică al EY România. Alexandru Buican şi Ovidiu Anton de la revista Capital redau, într-un articol, ideile şi părerile lui Alex Milcev privitoare la mersul economiei româneşti, plecând de la „Revoluţia fiscală", până la execuţia bugetară. El a arătat care sunt vulnerabilităţile sistemului fiscal şi efectele nedorite ale legilor adoptate fără consultări şi fără studii de impact, cum s-a întâmplat cu trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat. Această măsură a dat peste cap întregul mediu de afaceri românesc, iar salariaţii, prea mulţi atât din sectorul bugetar, cât şi privat, iau salarii nete mai mici după ce li s-a aplicat majorări de zeci de procente (teoretic), în realitate au pierdut, unii zeci de lei, iar alţii sute sau chiar mii de lei din veniturile realizate în 2017. Pentru a repara, cât de cât, ceea ce a stricat, guvernul emite, pe bandă rulantă, ordonanţe de urgenţă - bonificaţii, exemplul cel mai elocvent este cu salariaţii din domeniul ATI, cu toate că este cunoscut faptul că bonusurile nu sunt o soluţie viabilă pe termen lung.

Problema mare e cu efectul negativ al „Revoluţiei fiscale" asupra mediului de afaceri. Companiile sunt nevoite să amâne sau să anuleze planurile de dezvoltare, ceea ce se va repercuta asupra veniturilor, a creşterii economice. La rândul său, statul va încasa mai puţini bani din taxe şi impozite, iar deficitul bugetar va spori continuu, ca urmare investiţiile, mai ales în infrastructură şi nivelul de trai al populaţiei, vor scădea îngrijorător de mult, cu toate că PIB-ul creşte, însă pe seama consumului, nu din valoarea nou adăugată. Pentru a respecta ţinta deficitului, convenită cu Uniunea Europeană, „Trebuie să ne încadrăm sub 3% deficit, iar asta vine cu un cost. Situaţia din ultimii ani, când investiţiile au fost reduse sau nu s-au făcut, s-ar putea întâmpla şi în acest an", precizează Alex Milcev. El susţine că o soluţie ar fi fondurile europene, dar şi la acest domeniu suntem repetenţi. „Avem la dispoziţie miliarde bune de euro şi nu suntem în stare să le atragem. Sunt ţări care au atras aproape maximul din alocările pe care le-au avut, cum ar fi Polonia şi putem să vedem unde au ajuns.

Avem nevoie de personal calificat pentru repartizarea fondurilor europene, pentru a ajunge la nivelul celorlalte ţări europene care accesează fondurile mult mai bine. UE ne garantează dreptul de a cheltui aceste fonduri, însă noi nu o facem. Accesarea de fonduri europene este cheia creşterii economice în următorii ani", mai arată Alex Milcev.

În concluzie, guvernul, parlamentarii puterii nu prea sunt preocupaţi de atragerea şi cheltuirea banilor europeni, de dezvoltarea economică şi a infrastructurii României, ci de schimbarea legilor justiţiei şi de subordonarea acesteia politicului. Comisia Iordache ajutată direct de CCR, este foarte aproape de a înfăptui acest plan în favoarea celor care au probleme cu legea vizavi de corupţie.

Lasă un comentariu