FSANP: „Victimele ar trebui despăgubite, nu infractorii"!

Distribuie pe:

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) critică în termeni duri iniţiativa ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de a elabora un proiect de lege prin care să ofere despăgubiri în bani deţinuţilor care au fost închişi în condiţii necorespunzătoare şi nu au beneficiat de celebra lege a recursului compensatoriu.

„Propunerea ministrului Toader de a premia infractorii este inoportună şi imorală, căci victimele ar trebui despăgubite, nu infractorii.

Potrivit estimărilor noastre, la o durată medie a pedepsei executate de 4 ani, foştii deţinuţi ar urma să primească între 8.000 şi 12.000 de euro, un premiu la care românul plătitor de impozite nici nu poate visa, deşi trăim cu toţii într-o ţară improprie.

Atragem atenţia că CEDO ne obligă la măsuri care să modernizeze sistemul penitenciar şi nu ne impune nici graţieri mascate şi nici premii pentru infractori.

Ministrul Justiţiei a anunţat marţi, 20 martie 2018, că intenţionează să propună un proiect prin care foştii deţinuţi, care au stat în condiţii improprii în penitenciare, în perioada iunie 2012 - octombrie 2017, să beneficieze de o despăgubire între 5 - 8 euro pentru fiecare zi de detenţie.

În acest context, îi propunem domnului Tudorel Toader următoarele amendamente:

1. Plata acestei despăgubiri să se facă pentru toţi deţinuţii care au stat în condiţii improprii, dacă scopul este acela de a repara o nedreptate. Cu siguranţă că aceste condiţii nu au fost improprii doar în perioada 2012 - 2017.

2. Plata acestei despăgubiri să se facă în mod egal pentru fiecare zi de serviciu, în condiţii improprii, pentru angajaţii sistemului penitenciar. Dacă situaţia este atât de gravă, considerăm că toţi cei care au trăit şi lucrat în aceste condiţii trebuie să fie despăgubiţi.

3. Plata acestei despăgubiri să fie acordată şi victimelor infracţiunilor în cuantum cel puţin egal cu cea a infractorului. Considerăm că, dacă Statul Român îşi poate permite să premieze hoţi, tâlhari, corupţi, criminali, trebuie să poată plăti o despăgubire şi victimelor sau familiilor acestora pentru suferinţele îndurate.

Precizăm că ministrul Justiţiei denaturează adevărul, pretinzând că CEDO ne obligă la această măsură. O afirmaţie la fel de falsă pe cât a fost cea îndelung vehiculată referitoare la o pretinsă amendă de 80 de milioane de euro", susţine FSANP, într-un comunicat de presă.

Lasă un comentariu