Speranţă: PROMOVAREA PRODUSELOR DIN TUTUN, INTERZISĂ!

Secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, şi-a manifestat speranţa că parlamentarii vor iniţia un proiect legislativ prin care să fie interzisă promovarea în public a ţigărilor electronice.

„La Senatul României, mai multe organizaţii care s-au pronunţat împotriva consumului de tutun vor prezenta proiectul de modificare a legii care interzice promovarea produselor din tutun, astfel încât noua formă a legii să includă şi noile produse introduse recent pe piaţă (ţigările electronice).

Sper ca parlamentarii noştri să preia propunerile şi să iniţieze un proiect legislativ în acest sens, astfel încât să oprim în cel mai scurt timp promovarea acestor produse şi recrutarea noilor generaţii de fumători de către comercianţii morţii", scrie Raed Arafat, pe pagina sa de facebook.

Reacţia vine după ce, pe 18 martie 2018, el semnalase că, în pasajul de la Piaţa Universităţii din Bucureşti, erau reclame la astfel de dispozitive cu tutun, considerând că acestea sunt „reclame agresive pentru fumatul fără fum".

„Studiile despre efectele acestui mod de fumat sunt încă la începutul lor, iar comercianţii de tutun pretind că acest mod ar fi mai sănătos decât fumatul clasic. Chiar dacă ar fi aşa, revenirea la promovarea agresivă a tutunului sub noua formă de fumat nu va avea impact doar asupra fumătorilor clasici. Promovarea atinge şi copiii şi tinerii care încă nu au început să fumeze, iar fumatul, indiferent sub ce formă, este un pericol pentru sănătatea publică şi este pericol pentru orice persoană care îl practică, precum şi pentru persoanele din jurul ei. Cu alte cuvinte, asistăm neputincioşi la revenirea unei ofensive similare cu cea din anii '90, înaintea interzicerii promovării tutunului, când promovarea avea ca ţintă tinerii şi copiii, care reprezentau viitoarea clientelă a comercianţilor de tutun.

Sunt convins că, la nivelul Uniunii Europene, se discută deja măsurile care trebuie luate pentru stoparea acestei ofensive, însă nu ştiu dacă noi trebuie să aşteptăm până se ia o decizie acolo. Primul pas, la acest moment, este interdicţia totală de promovare în public a acestor produse. Cu cât întârziem, cu atât impactul asupra generaţiilor tinere va fi mai grav. Modul de prezentare al acestor produse este unul înşelător şi manipulator. În final, se promovează fumatul, care este prezentat în mod tendenţios ca fiind mai puţin dăunător sănătăţii dacă acesta se face utilizând noile tehnologii promovate, deşi lipsesc studiile şi dovezile pertinente şi independente care să susţină aceste informaţii false", scrie Raed Arafat. 

Lasă un comentariu