CONSUMUL EXCESIV DE ALCOOL DUCE LA DEMENŢĂ

Distribuie pe:

Cercetării francezi de la Institutul Naţional pentru Sănătate şi Cercetare Medicală, citaţi de descopera.ro, au demonstrat că un consum regulat al unei cantităţi semnificative de alcool reprezintă un factor important de risc pentru dezvoltarea demenţei de toate tipurile, dar în special a celei precoce.

„În cadrul studiului nostru, am constatat că, din cele peste 57.000 de cazuri de demenţă precoce observate în Franţa între anii 2008 şi 2013, mai mult de jumătate (57%) s-au produs din cauza leziunilor cerebrale asociate alcoolului (doar 18% fiind asociate unui consum excesiv).

În plus, consumul excesiv de alcool a fost asociat cu un risc de trei ori mai mare de demenţă de toate tipurile. Demenţa precoce este o formă de demenţă care se manifestă înainte de vârsta de 65 de ani.

Prin urmare, un consum semnificativ de alcool ar trebui să fie recunoscut drept un factor de risc major pentru toate tipurile de demenţă. Desigur, legătura dintre demenţă şi alcool necesită studii suplimentare, însă e sigur că alcoolul provoacă leziuni cerebrale permanente.

În plus, un consum de alcool în cantităţi semnificative este asociat cu hipertensiunea arterială, diabetul şi problemele cardiace, factori ce pot creşte riscul de demenţă vasculară, o afecţiune ce apare după accidentele vasculare cerebrale.

Trist este faptul că reducerea consumului ridicat de alcool, după mai mulţi ani de dependenţă, nu permite neapărat reducerea sau amânarea riscului de demenţă. Cel mai sigur ar fi ca, pur şi simplu, să nu se consume alcool decât în cantităţi foarte reduse sau chiar deloc.

În perioada analizată (2008-2013), aproximativ 945.000 de persoane au fost diagnosticate cu tulburări asociate consumului de alcool, iar, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 47 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de demenţă, dintre acestea 60 - 70% fiind afectate de Alzheimer", atrag atenţia experţii francezi.

Lasă un comentariu