ZIUA MONDIALĂ A APEI

Distribuie pe:

Administraţia Bazinală de Apă Mureş a marcat Ziua Mondială a Apei împreună cu partenerii şi colaboratorii săi (administraţii publice judeţene şi locale, instituţii publice, beneficiari ai serviciilor de gospodărire a apelor, unităţi de învăţământ, organizaţii non-guvernamentale, asociaţii cetăţeneşti, mass-media), prin activităţi şi acţiuni multiple.

În cadrul programului activităţilor propuse cu prilejul Zilei Mondiale a Apei de Administraţia Bazinală de Apă Mureş, elevii Liceului Vocaţional de Artă din Tg.-Mureş au realizat o expoziţie de pictură şi afişe (postere), ce a avut vernisajul în cursul săptămânii trecute.

Elevii Şcolii Gimnaziale „Liviu Rebreanu" din Tg.-Mureş, coordonaţi de prof. Biologie Nadia Iernuţan, au realizat machete din materiale reciclabile, care surprind, într-un mod particular, ecosisteme acvatice. Acestea au fost expuse la sediul Administraţiei Bazinale de Apă Mureş.

„Acţiunile de ecologizare, igienizare a malurilor cursurilor de apă sau acumulări de apă au fost reprogramate a se desfăşura până la data de 31 martie a.c. Condiţiile meteorolige nefavorabile şi debitele crescute ale cursurilor de apă au dus la modificarea calendarului de acţivităţi pregătite de Administraţia Bazinală de Apă Mureş şi subunităţile sale", susţinea ing. Cristian Bratanovici, director al Administraţiei Bazinale de Apă Mureş.

Apa - izvorul vieţii

Totul a început la orele de Biologie, unde învăţăm să ne exprimăm liber gândurile şi sentimentele de preţuire şi respect faţă de mediul nostru natural de viaţă.

Apa este izvorul vieţii, este sângele albastru al Pământului. Apa este o bogăţie fără seamăn, cea mai curată şi cea mai pură de pe Pământ. Ea este sufletul Pământului.

Apa este materialul din care ne-am născut. Nu este întâmplător faptul că corpul nostru este alcătuit în proporţie de 85% apă.

Planeta Pământ este acoperită cca 60% de apă.

,,Proiectul nostru (n.r. prezentat cu ocazia celebrării Zilei Mondiale a Apei, activitate găzduită de Administraţia Bazinală de Apă Mureş) răspunde la întrebareaDacă nu ar exista apă, ce s-ar întâmpla cu Terra?" (n.r. membrii echipei sunt elevii Coroş Sara, Vonucz Richard, Moldovan Dragoş, din clasa a VI-a C de la Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu" din Târgu-Mureş).

Am încercat să scoatem în evidenţă importanţa apei pentru viaţă. Într-o parte este reprezentată o apă pură, limpede, cristalină, un adevărat miracol, fără de care nu ar exista plante şi animale. În cealaltă parte am sugerat faptul că unii oameni profită de bunătatea apei, o poluează şi distrug această ,,energie a Pământului".

În concluzie, acolo unde nu există apă domneşte sărăcia, foamea, boala şi moartea.

,,Ştiţi ce-i apa? Ce să fie?/ Un lichid ce-mi place mie. / Vitală, căci fără ea / Viaţa nu ar exista./ Apa ştie şi magie / Fulgi de nea poate să fie."

Coroş Sara Ioana, elevă în clasa a VI-a C la Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu" din Târgu-Mureş

O picătură de apă reprezintă un strop de viaţă!

În fiecare an, la data de 22 martie, se sărbătoreşte Ziua Mondială a Apei.

Apa reprezintă pentru noi sursa vieţii. De ea depinde viaţa şi sănătatea noastră. Acesta este mesajul pe care dorim să îl transmitem prin micul nostru proiect. (n.r. realizat de o echipă formată din elevii clasei a VI-a B, de la Şcoala Gimnazială ,,Liviu Rebreanu" din Târgu-Mureş: Luca Denis, Mare Dragoş şi Olteanu Denis).

V-aţi întrebat vreodată ce înseamnă o apă murdară, poluată pentru aceşti copii?! Dar pentru vieţuitoarele acvatice: peşti sau scoici? Nu putem rămâne indiferenţi! O picătură de apă reprezintă un strop de viaţă!

Luca Denis, elev în clasa a VI-a B la Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu" din Târgu-Mureş

Celelalte machete expuse au fost realizate tot de elevi, coordonaţi de prof. Iernuţan Nadia, din clasele a VI-a A: Milu Sandra, Şuta Denis, Bordean George, Rău Sorina, Hădărean Vlad, Coco Tudor (au descris ,,circuitul apei potabile" şi importanţa păstrării apei curate pentru sănătatea noastră); clasa a VI-a B: Avădanei Denisa, Bălos Alexandra, Raţ Ştefania (au surprins complexitatea unui mediu de viaţă acvatic); Tinca Denisa şi Cotruş Casiana (într-un mod original, au prezentat o parte din magia vieţii submarine, dar şi a celei terestre) şi clasa a VI-a C: Domide Luana, Marton Evelin, Postelnicu Maia (,,Planeta albastră - surse de apă pentru viaţă").

 

Lasă un comentariu