SERI DUHOVNICEŞTI, LA LUDUŞ

Distribuie pe:

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, Protopopiatul Ortodox Român Luduş a organizat, recent, trei seri duhovniceşti pentru sufletul enoriaşilor luduşeni care se pregătesc pentru cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii, Învierea Domnului Hristos.

Joi, 22 martie 2018, Corul „TE DEUM ADORAMUS" al Protopopiatului, pregătit şi dirijat de preotul profesor Daniel Camară, din Sărmaşu, a susţinut un recital de muzică religioasă în Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel".

Repertoriul a fost selectat dintre cântecele ale căror melodii se armonizează cu rugăciunea creştină şi cu învăţătura sfinţilor părinţi: „Rugăciune", „Uşile pocăinţei", „Miluieşte-mă, Dumnezeule, după mare mila Ta", „Doamne, pe noi miluieşte-ne!" (solist Valer Moldovan), „Acestea zice Domnul către iudei", „Mare eşti, Doamne, şi minunate sunt lucrurile Tale" (solist, părintele protopop Lucian Voşloban).

Prezent pentru a treia oară în mijlocul dreptmăritorilor creştini luduşeni, teologul doctor Stelian Gomboş, consilier la Secretariatul de Stat pentru Culte Bucureşti, a prezentat conferinţa „Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul şi Canonul de Pocăinţă al Sfântului Andrei Criteanul - două căi sau două modalităţi duhovniceşti de apropiere a omului de Dumnezeu".

La întrebarea „De ce se regăsesc cele două rugăciuni în Sfintele Liturghii din perioada Postului Mare?", domnia sa a explicat : „Acum este perioada cea mai potrivită ca enoriaşii pierduţi să se întoarcă la Sfânta Treime, precum s-a întors fiul risipitor la căminul părintesc".

La despărţire, oaspetele bucureştean a promis că va reveni în toamnă, când luduşenii vor sărbători CENTENARUL MARII UNIRI.

***

La invitaţia Primăriei, Protopopiatului Ortodox Român şi a Casei de Cultură, sute de luduşeni au participat sâmbătă, 24 martie 2018, la creştineasca seară de celebrare a VIEŢII, FEMEII şi FAMILIEI.

Moderată de directorul Dorin Grama, seara duhovnicească a început cu părintescul cuvânt de învăţătură al Înalt Prea Sfinţiei Sale Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, citit de părintele protopop Lucian Voşloban. Din bogăţia de idei şi argumente a scrisorii, reproducem încheierea: „Prezenţa voastră demonstrează preţuirea vieţii şi încrederea în „Începătorul vieţii"

 (Fapte, 3 cu 15) care ne garantează că, urmând Calea Lui, marşul nostru de pe pământ va continua până în veşnicia adevăratei fericiri. Dacă vrem o lume pentru viaţă, atunci trebuie să fim o lume pentru Dumnezeu".

Pe întinderea a trei ore, artiştii preot Ciprian Taloş, preoteasa Maria Taloş, preot Marius Ciprian Pop şi fiica sa Antonia Pop, diafana şi mereu tânăra Paula Seling, au înălţat, împreună cu tinerii din sală şi sfinţii preoţi din cuprinsul protopopiatului, rugăciuni şi imnuri de slavă Celui care, din marea Sa iubire pentru noi s-a răstignit pe Cruce în zilele lui Ponţiu Pilat, Sfintei Fecioare Maria, aleasă de Dumnezeu să-I nască Fiul, pe Iisus Hristos, Sfintei Familii, model de iubire, femeii mamă, soţie, soră sau iubită, înzestrată de Dumnezeu cu puterea să iubească, să nască şi să crească prunci.

Tinerii ortodocşi Giorgiana Lupşa, studentă a Universităţii „Dimitrie Cantemir" din Târgu-Mureş, Raluca Iurian, de la Şcoala Gimnazială nr. 1, Andreea Ţicudean, Vlad Poruţiu şi Mihai Poruţiu, de la Liceul Tehnologic, membri ai Grupului de iniţiativă al protopopiatului, participanţi la Marşul pentru viaţă, au înmânat fiecărui spectator pliante, grupate sub genericul SUNTEM GENRAŢIA PENTRU VIAŢĂ!

În holul Casei de Cultură a fost vernisată excepţionala expoziţie de lucrări plastice ale elevilor din clasa pregătitoare de la Şcoala „Ioan Vlăduţiu", îndrumaţi de talentata şi harnica învăţătoare „din garda veche", Monica Nistor.

***

A treia seara duhovnicească, onorată de participarea fanfarei şi a Corului ARMONIA, din Constanţa, va avea loc într-o zi de aprilie 2018, anunţată din timp de părintele protopop Lucian Voşloban.

Lasă un comentariu