Ateul, civilizaţia şi... viaţa

Distribuie pe:

• „CRED CĂ DOAR UN IDIOT POATE FI ATEU. Trebuie să admitem că există o putere sau forţă de nepătruns (incomprehensibilă) şi o putere de cunoaştere şi anticipare nelimitată, care a iniţiat funcţionarea întregului Univers". (Cosmos, Bios, Theos: Reflecţii ale oamenilor de ştiinţă despre ştiinţă, Dumnezeu şi originile Universului, viaţa şi Homo Sapiens, ed. 1997,139).

Christian Anfinsen (1916-1995), biochimist american, Laureat al Premiului Nobel în Chimie, pentru lucrările sale privind ribonucleoza, în special în legătura dintre secvenţa de aminoacizi şi confirmaţia biologic activă. A câştigat o diplomă de master în chimie organică de la Universitatea din Pennsylvania. A primit o bursă de doctor la Universitatea din Harvard Medical Scool. Şi-a luat doctoratul şi în biochimie, în 1943. A publicat peste 200 de articole originale. El a fost primit în Academia Naţională de Ştiinţe (SUA), în Academia Regală de Ştiinţe Daneză şi Litere şi Societatea Americană de Filosofie. A fost onorat cu multiple onoruri şi diplome pentru întreaga activitate.

* * *

• „Civilizaţia este veşmântul exterior al sufletului unui popor, expresia vizibilă a forţelor indivizibile care-l conduc".

Gustave Le Bon (1841-1931), sociolog francez, creatorul disciplinei psihologiei sociale. A scris numeroase lucrări în domenii foarte diverse, printre care tratate de medicină, studii asupra istoriei civilizaţiei diferitelor popoare, cercetări de psihologie socială, analize ale teoriilor fizice cu privire la natura materiei şi a energiei, tratate de călătorie şi multe altele. Lucrarea sa cea mai cunoscută „Psihologia mulţimilor", din anul 1896 analizează problemele „inconştientului colectiv" şi al comportării mulţimilor.

* * *

• „Dumnezeu a făcut viaţa simplă. Omul este cel care o complică".

Charles Lindbergh (1902-1974), pilot american, de origine suedeză, unul din pionierii zborurilor de lungă durată, devenit faimos pentru efectuarea primului zbor non-stop transatlantic, în 1927. Aviator american, ofiţer militar, autor, inventator, explorator şi activist de mediu. Era ofiţer în Rezerva Aeriană a Armatei SUA şi a primit cea mai înaltă decoraţie militară a Statelor Unite, „Medalia de Onoare". Primul zbor transatlantic dintre America de Nord şi Europa continentală, pe o distanţă de 5.800 de km, a fost făcut de Lindberg într-un monoplan, singur. A câştigat premiul Orteig pentru această reuşită.

P.S. „Luaţi aminte să nu vă fure minţile cineva cu filosofia şi cu deşarta înşelăciune din predania omenească, după înţelesurile cele slabe ale lumii şi nu după Hristos" (Coloseni 2, 8).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII,

 

Lasă un comentariu