VETERANUL DE RĂZBOI IACOB BAGHIU, DIN LUDUŞ-GHEJA, SĂRBĂTORIT LA ÎMPLINIREA VÂRSTEI DE 95 DE ANI

Distribuie pe:

S-a născut în patria tuturor românilor, în România Mare, într-o zi de sfântă sărbătoare a creştinătăţii, de Buna Vestire, 25 martie 1923.

„Ca un vis au trecut anii. Toată viaţa am avut parte de ocrotire. M-a ocrotit Tatăl Ceresc, Sfânta Fecioară Maria, Născătoare de Dumnezeu. La vârsta aceasta înaintată mă ocroteşte familia fetei mele, Ana Mangiuria (Tuţa), din Cluj-Napoca. Uite, ei sunt! Toţi au venit cu mine aicea, la Luduş, ca să-mi revăd prietenii". Aşa a mărturisit veteranul de război Iacob Baghiu, înainte de începerea festivităţii aniversare de la Luduş, organizată „ca la carte", în ziua de vineri, 23 martie 2018, la unul dintre elegantele restaurante din oraş.

Decanul de vârstă al organizatorilor, domnul general maior (r) Gheorghe Popa, preşedintele filialei Mureş a ANVR, l-a felicitat pe sărbătorit pentru frumoasa vârstă la care a ajuns şi pentru înaintarea sa la gradul de căpitan (în Retragere) de către ministrul Apărării Naţionale. După rememorarea momentelor importante din îndelungata sa viaţă, marcată la maturitate de lupetele pentru eliberarea Luduşului, a Transilvaniei de Nord, a Ungariei şi Cehoslovaciei, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, de revenirea la Gheja, ca plugar, pe pământurile strămoşeşti, apoi ca angajat al Fabricii de Zahăr, domnii general maior (r) Gheorghe Popa şi colonel (r) Sever Popovici, preşedintele subfilialei Luduş a ANNVR, i-au înmânat domnului căpitan (R) Iacob Baghiu, DIPLOMA ANIVERSARĂ a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război din România, semnată de preşedintele General de Armată (r) Marin Dragnea.

Domnul Sorin Savu i-a înmânat căpitanului (R) Iacob Baghiu DIPLOMA DE MERIT, conferită de Instituţia Prefectului - Judeţul Mureş, în care, sub semnătura prefectului dr. Lucian Goga, sunt menţionate argumentele: „activitate merituoasă, comportare demnă, de o aleasă verticalitate în misiunile îndeplinite, puse în slujba adevărului, ordinii şi liniştii tuturor românilor".

Domnul locotenent colonel Sergiu-Petru Colceriu, comandant al Comenduirii de Garnizoană Târgu-Mureş, însoţit de domnul plutonier adjutant principal Petrică Ungureanu, subofiţer de comandă al Batalionului 640 Sprijin Logistic „Horea, Cloşca şi Crişan", din Târgu-Mureş, i-a înmânat căpitanului (R) Iacob Baghiu, DIPLOMA DE ONOARE, conferită de Comandamentul Forţelor pentru Operaţii Speciale, unde, sub semnătura colonelului Dacian Tiberiu Şerban, strălucesc sentimente camaradereşti de o vibrantă sensibilitate patriotică: „Se acordă domnul Baghiu I. Iacob, veteran de război, cu ocazia împlinirii venerabilei vârste de 95 de ani, în semn de preţuire pentru întreaga activitate pusă în slujba ţării şi a Armatei României, pentru contribuţia adusă la eliberarea teritoriului naţional. Această sărbătoare ne oferă nouă, militarilor activi, plăcuta ocazie de a vă transmite întreaga noastră adm-raţie pentru curajul şi devotamentul faţă de patrie dovedite pe câmpul de luptă. Vă dorim multă sănătate şi un sincer LA MULŢI ANI!"

În numele domnului primar, Cristian Ioan Moldovan, viceprimarul Kis Istvan i-a înmânat căpitanului (R) Iacob Baghiu DIPLOMA DE MERIT şi PLACHETA ANIVERSARĂ.

L-au onorat cu prezenţa şi alţi vechi prieteni: colonel (r) Gheorghe Moldovan, secretar al filialei Mureş a ANVR, domnul colonel (r) Gheorghe Popa, din Luduş-Gheja, colonel (r) Ionel Costin, vicepreşedintele filialei Mureş a ANVR, consilierii prof. Liviu Botezan şi jurist Sebastian Căpuşan, jurnalistul Andreiu Borgovan şi semnatarul acestui reportaj, alături de care sărbătoritul a participat anual la solemnităţile prilejuite de Ziua Naţională a României, Ziua Armatei României, Ziua Eroilor şi Martirilor români din toate timpurile.

Festivitatea aniversară de la Luduş poate constitui un model de urmat pentru alte oficialităţi chemate să îi cinstească, în anul Centenarului Marii Uniri, pe mureşenii cu merite deosebite în slujirea patriei mame România şi a neamului românesc.

Lasă un comentariu