STRESUL - BOALĂ CONTAGIOASĂ

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Harvard, citaţi de descopera.ro, au constatat că stresul este contagios, cel mai grav aspect fiind faptul că profesorii care suferă de această problemă pot creşte nivelul de cortizol (hormonul stresului) elevilor care le frecventează cursurile.

„În cadrul studiului nostru, am descoperit că elevii profesorilor stresaţi înregistrau creşteri semnificative de cortizol şi că în creier se produc schimbări reale atunci când senzaţia de stres este transferată.

Mai mult, am constatat că simpla observare a situaţiilor stresante poate declanşa un răspuns fizic la stres. Empatizarea şi sesizarea emoţiilor celorlalţi este o abilitate crucială a oamenilor. Creierele noastre imită emoţiile şi acţiunile altora pentru a ne ajuta să ne conectăm, să înţelegem şi să învăţăm unii de la ceilalţi.

Fenomenul este cauzat de neuronii noştri în oglindă. De fiecare dată când te-ai trezit căscând, doar pentru că persoana de lângă tine a făcut-o, trebuie să ştii că acest fenomen se datorează acţiunii neuronilor în oglindă.

Vestea bună este că, la rândul său, empatia şi grija reciprocă ne pot ajuta să facem faţă acestei probleme. Sprijinul social atenuează cel mai bine răspunsurile la stres", afirmă experţii americani.

Lasă un comentariu