Dascăli mureşeni - Szabo Zoltán

Distribuie pe:

S-a născut la 10 iulie 1967 în oraşul Reghin, judeţul Mureş, fiind al patrulea copil al părinţilor Zoltán şi Elvira Margareta, profesori de fizică cu o bună reputaţie în Reghin. Tatăl a fost inspector şcolar în vremea raionului.

S-a căsătorit cu Melinda Rodica (născută Cazan) în anul 1995, actualmente fiind angajată ca inspector la Administraţia Finanţelor Publice din Reghin. În 1996 s-au născut cei doi băieţi gemeni, Ervin şi Valer. Azi, amândoi sunt studenţi la Facultatea de Teatru şi Televiziune la Universitatea „Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca.

Clasele 1-12 le-a urmat în perioada 1973-1985 la Liceul nr. 2 Reghin, actualul Liceu Tehnologic „Lucian Blaga". În perioada 1985-1986 a efectuat stagiul militar de 9 luni în municipiul Bârlad, apoi a urmat Facultatea de Informatică de la Universitatea „Babeş Bolyai" Cluj-Napoca, în perioada 1986-1991.

După absolvirea facultăţii s-a angajat ca profesor la Liceul Tehnologic „Petru Maior" Reghin, unde este titular pe postul de informatică din anul 1991 şi până în prezent. La această şcoală a fost şef de catedră pe disciplina informatică până în anul 2013. A obţinut gradul I în perioada 2002-2004, cu lucrarea „Complexitatea algoritmilor", în care sunt studiate cele mai importante tehnici de programare studiate în liceu şi la concursuri.

Începând cu anul 2008, devine membru al Comisiei Naţionale de Informatică. Astfel participă la consfătuiri şi şedinţe de lucru la nivel naţional. Începând cu anul 2013 devine angajat al ISJ Mureş, pe postul de inspector şcolar de specialitate pentru disciplina informatică. A avut rezultate remarcabile în pregătirea elevilor pentru concursurile şcolare. Din anul 2002 şi până în prezent a avut, de 11 ori, elevi calificaţi la faza naţională a olimpiadei de informatică. Experienţa sa acumulată s-a fructificat în crearea unor probleme originale, date la diferite concursuri la nivel local, judeţean, regional, naţional şi internaţional.

În calitate de coordonator şi profesor, a pregătit elevii în cadrul Centrului de Excelenţă de informatică organizat la nivel de judeţ, de mai multe ori, începând din anul 2010. În anul şcolar 2017-2018, Centrul de Excelenţă îşi reîncepe activitatea înnoită cu denumirea „Hai la Olimpiadă".

Din 2003 până în prezent este autorul de probleme de la Concursul Interjudeţean de Informatică „Datas", organizat la Tg.-Secuiesc, concursul care pe parcursul timpului a avut şi alte denumiri, precum „Datas-NMG" sau „NMG Open".

Din anul 2008 începe activitatea în Comisia Centrală a Olimpiadei de Informatică la fazele judeţene şi naţionale. De atunci are o activitate neîntreruptă în pregătirea elevilor pentru competiţiile naţionale şi internaţionale, fiind profesor pregătitor al Lotului Naţional de Informatică, iar începând cu anul şcolar 2016-2017 devine coordonatorul Lotului Naţional.

Domnul inspector şcolar a fost şi Team leaderul echipei României la Olimpiada Internaţională de Informatică din Iran, Teheran - 2017, de unde echipa României s-a întors cu 2 medalii de aur şi 2 medalii de bronz, ocupând locul 5 din lume.

Lasă un comentariu