Declaraţii contradictorii sau mincinoase, la nivel înalt, din partea reprezentanţilor României şi Ungariei

Distribuie pe:

În spaţiul public au apărut mai multe declaraţii controversate, după vizita la Bucureşti din 5 februarie a ministrului de externe ungar Szijjártó Péter, privind exploatarea gazului natural din Marea Neagră şi, ulterior, exportul acestuia exclusiv către Ungaria. Pe această temă, i-am adresat o interpelare ministrului de externe Teodor Meleşcanu, solicitându-i să explice ce înţelegeri s-au parafat cu ocazia vizitei respective privitoare la exploatarea zăcămintelor de gaze naturale din Marea Neagră.

În răspunsul la interpelarea mea, ministrul de Externe Teodor Meleşcanu, prin adresa nr. B1-1/112/6 martie 2018 (nr. 2139/MRP/07.03 2018) mă informează următoarele: „Vizita ministrului ungar de externe la Bucureşti a prilejuit doar o trecere în revistă a stadiului actual al cooperării bilaterale, fără elemente majore de noutate sau asumarea de noi angajamente, subiectele discutate fiind cele abordate în mod tradiţional, respectiv: relaţii economice sectoriale, securitate energetică, dezvoltarea proiectelor de infrastructură, precum şi legea educaţiei din Ucraina, subiect ridicat de partea ungară. Discuţiile au avut loc în cadrul unui dejun de lucru, fără formatul clasic al unei vizite la acest nivel.

Aşa cum menţionează comunicatul de presă al Ministerului Afacerilor Externe pe acest subiect, în cadrul acestei întrevederi nu s-a semnat niciun acord sau vreun alt document bilateral care să facă referire la exportul de gaze din România în Ungaria sau la alte proiecte din domeniul energetic, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public. Totodată, conform reglementărilor europene, nu poate fi vorba despre surse de gaze sau infrastructuri cu dedicaţie exclusivă pentru o anume destinaţie sau o anume ţară.

Discuţiile au vizat proiecte sau intenţii de proiecte bine-cunoscute, între care şi asigurarea interconectării infrastructurii de gaze în conformitate cu Planul de dezvoltare al sistemului naţional de transport al gazelor, elaborat de Transgaz. Conform acestui Plan, asigurarea interconectării se va face în corelaţie cu dezvoltarea proiectului BRUA, a cărui finanţare parţială este asigurată din fonduri europene."

Curios, însă, că ministrul de Externe ungar, Szijjártó Péter, s-a aflat în data de 22 martie 2018 într-o vizită diplomatică la Târgu-Mureş şi l-a contrazis, fără rezerve, pe ministrul Teodor Meleşcanu, afirmând că în intervalul de timp 2022-2037, dacă vor începe exploatările de gaz la platforma din Marea Neagră, Ungaria are prima opţiune de a prelua producţia. Transgaz şi FGSZ din Ungaria au anunţat o ofertă pentru realizarea unui interconector de gaz româno-maghiar, dinspre România spre Ungaria, pentru perioada 2022-2037. Această licitaţie a fost anunţată, bazându-se pe calculul potrivit căruia terenul gazeifer din Marea Neagră va fi exploatat de consorţiul americano-austriac, Exxon Mobile şi OMV. Două companii ungare s-au plasat pe primele locuri în această ofertă şi au angajat întreaga capacitate a interconectorului, care anual reprezintă 4,4 milioane de metri cubi de gaz. Aceasta înseamnă că dacă exploatarea începe în 2022, aşa cum este planificat, iar dacă producţia este livrată la nord de Ungaria, întreaga capacitate ar urma să fie rezervată de companiile ungureşti.

Este cu atât mai curios cu cât, la două zile după întâlnirea din 5 februarie, de la Bucureşti, dintre miniştri de externe român şi ungar, cu participarea lui Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, MAE de la Bucureşti a negat existenţa vreunei înţelegeri semnate în acest sens, invocând directivele europene care împiedică clauzele de destinaţie. Însă în data 9 februarie, premierul maghiar Viktor Orbán a întărit spusele ministrului de Externe de la Budapesta, afirmând că Ungaria îşi va spori securitatea energetică cu gaz românesc extras din Marea Neagră, punând capăt monopolului gazului rusesc.

Aşadar, doamnă prim-ministru, consider că este cazul să ne lămuriţi cine dintre cele două părţi, română şi ungară, minte sau ascunde adevărul în privinţa exploatării zăcămintelor de gaze naturale din Marea Neagră şi cum explicaţi aceste declaraţii contradictorii şi controversate? Totodată, vă solicit să mă informaţi care este strategia oficială a României în privinţa exploatării şi valorificării zăcămintelor de gaze naturale din Marea Neagră?

(Interpelare adresată Guvernului României, Doamnei prim-ministru Viorica Vasilica Dăncilă)

 

Lasă un comentariu