O FLOTĂ NOUĂ DE AMBULANŢE PENTRU NOU-NĂSCUŢI

Distribuie pe:

Pentru transportul nou-născuţilor aflaţi în stare critică, vor fi achiziţionate noi ambulanţe speciale, care vor înlocui maşinile de acest tip, care sunt deja învechite.

Anunţul a fost făcut de dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, citat de agerpres.ro.

„Am progresat mult în ideea transportului copiilor nou-născuţi prematur. Dacă analizăm, numai acum 10 ani, nu aveam maşini specializate. Erau vreo două în ţară, prin 2004-2005, şi am început... Elicopterele nu erau echipate cu incubatoare potrivite pentru copii. Acum, cel puţin avem maşini pe regiuni. Avem maşini în mai multe judeţe, care asigură transportul neonatal al copiilor aflaţi în stare critică.

În proiectul de achiziţii de ambulanţe, care va avea ca sursă de finanţare chiar fonduri europene, sunt prevăzute zece maşini pentru nou-născuţi, ce vor înlocui maşinile care sunt învechite, plus întărirea capacităţii de transport şi pe calea aeriană.

Sunt ambulanţe dedicate nou-născuţilor, cu incubator, cu o masă specială de lucru, încălzită, în cazul în care nou-născutul are o problemă, să poată să se oprească, să lucreze, să îl stabilizeze.

În cursul acestui an, va porni licitaţia, în cel mai scurt timp, după care livrarea maşinilor speciale va fi anul acesta sau anul viitor. Va exista o flotă nouă de maşini pentru nou-născuţi. Sunt prevăzute în jur de zece maşini, cel puţin.

Aceste maşini sunt pentru copiii aflaţi în stare critică. Vorbim aici despre copii care au nevoie de ventilaţie, de îngrijire foarte complexă şi atunci intervin aceste unităţi mobile de terapie intensivă neonatală.

De când am început să facem aceste transporturi, am salvat foarte multe vieţi, pentru că înainte aceşti copii erau efectiv netransportabili. Nu puteai să îi duci de la un spital către altul pentru că ştiai că o să îţi moară în drum. Acum, s-a dat o şansă în plus.

Zilnic, şi elicopterele SMURD au intervenţii de transport neonatal. Nu există zi să nu avem unul, două sau chiar trei din elicopterele noastre fără să aibă o intervenţie de transport neonatal, iar ambulanţele pentru nou-născuţi transportă, de regulă, dacă distanţa este mai mică sau dacă elicopterele nu pot să facă transportul pe cale aeriană din cauze meteo", a explicat dr. Arafat.

 

Lasă un comentariu