Asociaţia CURTEA VECHE şi AZOMUREŞ, împreună pentru „Cărţile Copilăriei"

Distribuie pe:

Motto:„Nu este alta mai frumoasă şi mai de folos zăbavă decât cetitul cărţilor." (Miron Costin)

Păstrându-şi pe deplin valabilitatea peste secole, înţeleptele vorbe ale bătrânului cronicar pot constitui, pe bună dreptate, genericul sub care se plasează, generos şi lăudabil, parteneriatul Asociaţia Curtea Veche - Combinatul AZOMUREŞ, în efortul constant nu doar de a facilita accesul la cărţi pentru copiii unor familii nevoiaşe sau din grupuri dezavantajate - cu precădere din mediul rural – ci şi de a transforma „cetitul cărţilor" într-o solidă şi perpetuă sărbătoare a sufletului. O latură importantă a colaborării o reprezintă, pe de altă parte, donaţia de cărţi.

„Cititorii nu se nasc, ci se educă, la fel ca avocaţii, medicii, matematicienii, astronauţii sau câştigătorii Premiului Nobel", afirmă promotorii proiectului naţional de lectură „Cărţile Copilăriei", într-un context deloc încurajator, dacă avem în vedere că România ocupă ultimul loc în UE cu privire la numărul mediu de cărţi citite pe cap de locuitor, iar statisticile arată că 42% din elevii români sunt analfabeţi funcţionali, 20% este rata abandonului şcolar, iar 33% dintre românii cu vârste până la 16 ani trăiesc sub pragul sărăciei. Studiile - relevă cei de la Asociaţia Curtea Veche - demonstrează că mulţi dintre aceşti copii nu au o bibliotecă acasă şi nici acces la o librărie în localitatea în care trăiesc. „În lipsa accesului la carte - atrag atenţia specialiştii din cadrul Asociaţiei - copiii care provin din medii dezavantajate vor rămâne mereu în urma colegilor lor din familii mai înstărite, care citesc şi cărora li se citeşte mai mult". Drept urmare, adresându-se şcolarilor cu vârste cuprinse între 7 şi 14 ani, prin proiectul „Cărţile copilăriei", organizaţia, înfiinţată în 2014, îşi propune să promoveze lectura de plăcere, aducând lumina cărţii în vieţile acestor copii, organizând evenimente în şcoli, întâlniri cu părinţii, autorităţile locale şi cu o personalitate publică admirată de cei mici. (Neuitată rămâne, în acest sens, întâlnirea cu Horia Tecău, campionul care le-a povestit copiilor, anul trecut, la Târgu-

Mureş, ce înseamnă „Viaţa în ritm de tenis".)

Până în prezent, în cadrul proiectului „Cărţile Copilăriei", Asociaţia Curtea Veche, cu sprijinul AZOMUREŞ, a ajuns, lunar, în localităţi în care agricultura reprezintă singura şansă la un viitor mai bun. „Fermierii locali au înţeles efectele negative pe care le poate avea lipsa educaţiei în comunitate şi se implică alături de noi prin susţinerea unor donaţii de carte şi înfiinţarea de cluburi de lectură cu activitate periodică".

Concret, rezultatul colaborării dintre Asociaţie şi AZOMUREŞ s-a contabilizat în donarea a peste 50.000 de cărţi noi către copiii dezavantajaţi din 29 de judeţe, printre care şi judeţul Mureş, organizarea a peste 50 de cluburi de lectură în şcoli din comunităţi cu acces redus la resurse.

În zilele de 22 şi 23 martie, „Cărţile Copilăriei" au poposit din nou, în judeţul nostru, cu o serie de ateliere „Narativ" - Festivalul de lectură pentru copii, la Băla, Râciu, dar şi la şcolile „Serafim Duicu" şi „Europa" din Târgu-Mureş, unde, în cadrul atelierelor „Jurnalistul de poveste", „Alice în Ţara Minunilor -Storytelling" şi „O mie şi una de nopţi - Poveşti vizuale", regizori, fotografi, jurnalişti, artişti plastici, actori le-au explicat celor mici că o carte nu este doar o scriere tipărită şi legată între două coperte, ci un itinerar şi un exerciţiu iniţiatic, cu multiple deschideri spre lume şi spre desluşirea rosturilor ei, un drum cu suişuri şi coborâşuri, poate, dar cu siguranţă, unul pe care, parcurgându-l, nu ne vom simţi niciodată singuri, niciodată abandonaţi. (Spunea Poetul: „Citeşte! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei şi imagini, din care vei întocmi înţelesul şi filosofia vieţii".)

„Ecourile pe care acest program le produce deja în comunităţile rurale din România ne determină să rămânem partenerii Asociaţiei Curtea Veche şi în acest an. Am reuşit să ajungem deja la câteva mii de copii care au avut şansa să fie martorii unor evenimente rare în comunităţile lor. Unii dintre ei au acum, pentru prima dată, o carte numai a lor şi participă frecvent la un club de lectură organizat în şcoala lor. Sunt activităţi care, pentru unii, par banale, dar pentru comunităţile izolate din mediul rural reprezintă SPERANŢĂ (…) Cu fiecare pas pe care îl facem în derularea acestui proiect, simţim că le-am dat o şansă în plus copiilor…", sintetizează Mihai Aniţei, director general AZOMUREŞ. Printre alte distincţii şi nominalizări la diverse competiţii, Asociaţia Curtea Veche a primit, în 2017, Premiul acordat de Gala Naţională a Voluntarilor pentru NARATIV, la Festivalul de lectură pentru copii - „Proiectul de voluntariat al anului în domeniul artă şi cultură".

 

Lasă un comentariu