ASIGURAREA MEDICALĂ PENTRU PERSOANELE FĂRĂ VENIT

Distribuie pe:

Modificările recente ale Codului fiscal, aduse prin OUG nr. 18/2018, publicate în Monitorul Oficial nr. 260, din 23 martie a.c., reglementează şi contribuţiile la asigurările de sănătate pentru persoanele fără venit, care nu se încadrează în gratuităţi.

Potrivit noilor prevederi, persoanele fizice care nu realizează venituri, dar nici nu sunt scutite de la plata contribuţiei la sănătate, au două opţiuni pentru a beneficia de servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

Astfel, persoanele fără venituri pot alege să plătească la fisc, în fiecare lună, vreme de cel puţin un an, suma de 190 de lei, sau pot alege să se asigure la sistemul public de sănătate, prin plata sumei de 1.140 de lei, doar când au nevoie de servicii decontate de Casa de Asigurări.

Prima opţiune - 190 de lei, lunar

Persoanele fără venituri pot alege să achite în fiecare lună la fisc suma de 190 de lei, dacă vor să fie asigurate la sistemul public de sănătate. Suma rezultă din aplicarea cotei de contribuţie la sănătate de 10% la valoarea salariului minim brut pe ţară (1.900 lei), adică, în total, 2.280 lei de plată pe an.

Dacă se alege această variantă, trebuie achitată lunar suma de 190 de lei, pe o perioadă de cel puţin 12 luni consecutive, începând cu luna în care se depune declaraţia 604.

A doua opţiune - 1.140 de lei, anual

Românii fără venituri se pot asigura anual, şi prin plata CASS, pentru 12 luni, prin achitarea anuală a 10% din echivalentul a şase salarii minime brute pe economie. Cum în prezent salariul minim este de 1.900 de lei, este vorba de achitarea unei sume anuale de 1.140 de lei (adică 10% din 11.400 de lei - 1.900 de lei x 6).

După alegerea opţiunii, următorul pas este completarea şi depunerea declaraţiei 604, în care se va bifa asigurare la sănătate aleasă.

Fiscul stabileşte suma de plată pentru asigurarea socială de sănătate, în baza opţiunii exprimate de persoana fizică în declaraţia 604, şi îi emite acesteia decizia de impunere.

Lasă un comentariu