Cristian Troncotă - Momente şi personalităţi din istoria serviciilor secrete româneşti - DEZVĂLUIRI INTERESANTE

Distribuie pe:

Lansările de carte ale domnului profesor Cristian Troncotă, mai ales atunci când ele se referă la activitatea şi acţiunile specific ale serviciilor secrete, atrag întotdeauna un număr mare de persoane, interesate a afla, de la o sursă avizată, măcar o frântură de secret.

Aşa s-a întâmplat şi la lansarea celui mai recent volum al domniei sale, Momente şi personalităţi din istoria serviciilor secrete româneşti, lansare care a avut loc la data de 22 martie, la Târgu-Mureş, gazdă fiind Biblioteca Judeţeană.

Rolul de moderator i-a revenit doamnei directoare Monica Avram, cea care l-a prezentat pe autor şi o parte din rodul muncii sale de istoric-cercetător, specializat mai ales în cercetarea arhivelor serviciilor secrete româneşti încă din anul 1984, când a fost angajat la Arhivele Ministerului de Interne. Noua carte este a treia lansată la Târgu-Mureş, ea fiind, ca şi celelalte, la fel de interesantă, incitantă şi cu siguranţă că va naşte controverse, a apreciat doamna Monica Avram.

Prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, preşedintele Senatului Universităţii ,,Petru Maior" din Târgu-Mureş, a comentat în detaliu cartea, legând activitatea serviciilor secrete româneşti de contextul istoric în care ele şi-au desfăşurat migăloasa, dar extrem de importanta muncă de culegere de informaţii, în secolul XX, ,,Secolul cel scurt", început cu un război mondial şi terminat cu o revoluţie română. În acest secol, atât de frământat, atât de încrâncenat, de volatil în schimbarea unor decizii, rolul serviciilor secrete şi, în special, al celor româneşti, a fost de multe ori crucial în luarea unor decizii de cei care aveau puterea să o facă.

Aici cartea devine extrem de interesantă, plină de noutăţi, bazată pe informaţiile pe care le relevă documentul istoric. Pe baza lui, cercetătorul, istoricul Cristian Troncotă a făcut legăturile ce lipseau în înţelegerea unor situaţii încâlcite, ce nu aveau logică, sens, dar care acum au putut fi lămurite. Aşa aflăm de existenţa unor tratate secrete încheiate de România cu mai multe state în timpul războiului, de valoarea unor informaţii obţinute prin colaborări, schimburi de informaţii, culegere de informaţii cu propria reţea, de trădări, de loviturile primite de la adversari etc., adevăruri neştiute până acum.

Foarte interesantă este tratarea, din acest punct de vedere, a Revoluţiei Române din Decembrie 1989, în care autorul avansează mai multe ipoteze pe care le dezvăluie, tot pe bază de documente în această carte, motiv pentru care ea trebuie neapărat citită.

Luând cuvântul, profesorul Cristian Troncotă, prin informaţiile pe care ni le-a destăinuit - multe din ele încă necuprinse în vreo carte - ne-a pus serios pe gânduri, dezvăluindu-ne încâlcitele interese ale celor mari şi puternici faţă de noi, funcţie de proiectele pe termen lung pe care aceştia le au în această parte de lume, jocurile murdare care se fac în lumea serviciilor secrete, acolo unde uneori trădătorii pot fi eroi, acolo unde duplicitatea este literă de lege, acolo unde de multe ori patriotismul şi interesul naţional nu contează în faţa altor interese mult mai mari şi mai ascunse, pe care noi nu le vom afla decât după foarte mulţi ani.

Lumea serviciilor secrete este o lume greu înţeleasă de cei care nu fac parte din ea, pentru că aici totul este permis, totul este de vânzare, totul ţine doar de talentul, abilitatea, intuiţia şi răbdarea celui care caută informaţia utilă într-un anumit scop. Serviciile secrete româneşti au fost recunoscute pentru valoarea ofiţerilor lor, pentru modul în care ei au penetrat în locuri şi medii de interes, pentru informaţiile obţinute. Păcat, însă, că nu întotdeauna, decidentul suprem a luat hotărârea potrivită, funcţie de informaţiile ce i-au fost furnizate.

După toate câte le-a aflat la această lansare de carte, omul neiniţiat a rămas oarecum uşor confuz, contrariat de dezvăluirile făcute, motiv pentru care asemenea gen de cărţi trebuie promovate mai mult, pentru a dezvolta cultura noastră de securitate, în vederea înţelegerii cât mai corecte a multiplelor situaţii şi fenomenelor din tumultoasa, imprevizibila şi mincinoasa lume în care trăim.

Lasă un comentariu