SINGURĂTATEA - CEL MAI MARE DUŞMAN AL SĂNĂTĂŢII MINTALE

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la prestigioasa Universitate Harvard, citaţi de descopera.ro, au ajuns la concluzia că singurătatea este cel mai mare duşman al sănătăţii mintale.

„Studiul nostru este una dintre cele mai lungi cercetări privind viaţa adultă, începând cu anul 1938, şi arată că cele mai bune rezultate le obţin persoanele care se dedică relaţiilor cu membrii familiei, cu prietenii şi cu membrii comunităţii din care fac parte.

În cadrul cercetării, am dorit să aflăm dacă variabilele psihosociale şi procesele biologice de la începutul vieţii prezic sănătatea şi bunăstarea vârstelor de 80-90 şi ce aspecte ale experienţei copiilor şi adulţilor prevăd calitatea relaţiilor.

Astfel, am descoperit că relaţiile şi conexiunile sociale sunt foarte bune pentru sănătatea mintală, în schimb, păstrarea lucrurilor pentru sine şi experienţa singurătăţii sunt toxice. Oamenii care sunt mai conectaţi social la familie, la prieteni şi la comunitate sunt mai fericiţi, sunt mai sănătoşi din punct de vedere fizic şi trăiesc mai mult decât cei care sunt mai puţin conectaţi. Să nu uităm, însă, că oamenii se pot simţi singuri chiar şi într-o mulţime sau chiar în căsnicia lor.

Oamenii care se simt mai izolaţi decât îşi doresc să fie constată că sunt mai puţin fericiţi, sănătatea lor scade mai devreme, cam în mijlocul vieţii, funcţionarea creierului lor scade şi trăiesc vieţi mai scurte decât oamenii care nu sunt singuri.

Foarte important este ca atunci când vine vorba de relaţii, trebuie să alegem calitatea şi nu cantitatea, iar pentru a profita de beneficiile unei relaţii, trebuie să existe certitudinea că aceasta este una constructivă.

Acceptarea relaţiilor conflictuale face rău sănătăţii psihice, iar căsătoriile unde sunt provocate scandaluri s-au dovedit a afecta echilibrul emoţional mai mult decât un eventual divorţ.

Pe lângă faptul că au un impact pozitiv asupra sănătăţii fizice şi emoţionale, relaţiile constructive au puterea de a spori memoria. Persoanele care se află în relaţii în care simt că pot conta pe partenerul lor în momente de nevoie au o capacitate mai mare de atenţie şi de memorare.

La polul opus, partenerii care simt că nu pot găsi sprijin în cel pe care îl au alături cunosc o scădere a capacităţii memoriei. Dacă vreţi să fiţi mai fericiţi şi să aveţi relaţii constructive, recomandăm înlocuirea timpului petrecut în faţa ecranului cu socializarea", ne îndeamnă experţii americani.

Lasă un comentariu