La Sighişoara - Expoziţia temporară „Obiectul trimestrului - Evantaiul"

Distribuie pe:

În perioada aprilie - iunie 2018, la Muzeul de Istorie Sighişoara, poate fi vizitată Expoziţia temporară „Obiectul trimestrului - Evantaiul", se arată într-un comunicat dat publicităţii de Primăria municipiului.

„Un accesoriu mic, elegant, în prezent prea puţin băgat în seamă de lumea modei, evantaiul se bucură de o istorie interesantă, din care doar o mică parte aparţine modei, din simplul fapt că el este mai degrabă un instrument al societăţii.

Evantaiul a fost întâlnit în istoria multor popoare: greci, romani şi chinezi. La început s-au folosit evantaiele fixe, care aveau formă circulară. În secolul al VIII-lea, japonezii au inventat evantaiul pliat, având ca sursă de inspiraţie aripile unui liliac. Evantaiul este introdus în Europa în perioada Evului Mediu, de către comercianţii portughezi.

Dacă la început evantaiul a fost folosit pentru înlăturarea insectelor, mai ales la Curtea Regală şi în Biserică, în secolul al XVIII-lea, evantaiul devine un accesoriu al eleganţei, Franţa deţinând monopolul. La fabricarea lui se folosea orice: de la aur, argint, pietre preţioase, la simple hârtii şi lemn. În această perioadă, doamnele din înalta societate se foloseau de evantaie decorate cu pene exotice sau de evantaie pictate de artiştii vremii, pentru a-şi sublinia statutul, dar mai ales pentru a se evidenţia în faţa bărbatului pe care voia să-l cucerească. Evantaiul a fost cândva şi obiectul unui limbaj secret prin care se comunica fără cuvinte. Astfel, acest obiect delicat putea deveni principalul aliat al doamnelor şi domnişoarelor în transmiterea unor mesaje pretendenţilor, amanţilor sau chiar soţilor lor.

Doar printr-o simplă mişcare a evantaiului putea fi transmisă o propoziţie întreagă:

- un evantai deschis larg: Aşteaptă-mă!

- un evantai deschis în mâna stângă: Vino şi vorbeşte cu mine!

- un evantai pus pe obrazul drept: Da!

- un evantai pus pe obrazul stâng: Nu!

- un evantai ţinut lângă inimă: Te iubesc!

- închiderea uşoară a unui evantai larg deschis: Mă mărit cu tine!"

Lasă un comentariu