Evitarea dublei impuneri pentru românii care au obţinut venituri din străinătate

Distribuie pe:

Până la data de 15 iulie 2018, românii care au obţinut anul trecut venituri în afara României sunt obligaţi să le declare administraţiilor financiare din ţară pentru impozitare.

Măsura este prevăzută în OUG nr. 18/2018, şi se realizează prin intermediul declaraţiei fiscale unice - formular 212 - care va înlocui formularul 201, care se depunea până acum.

Modelul formularului 212 (Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice) a fost aprobat prin Ordinul ANAF nr. 888/2018, care precizează: „Contribuabilii persoane fizice care obţin venituri din străinătate au obligaţia să le declare în declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, până la data de 15 martie a anului următor celui de realizare a venitului, precum şi să efectueze calculul şi plata impozitului datorat, în cadrul aceluiaşi termen, cu luarea în considerare a metodei de evitare a dublei impuneri".

În mod excepţional, pentru anul 2018, vor exista reguli tranzitorii, astfel că Declaraţia 212 trebuie depusă până pe 15 iulie 2018, întrucât termenul de 15 martie trecuse deja până la apariţia actelor normative menţionate.

Cei care sunt obligaţi să depună la ANAF această declaraţie sunt „persoanele fizice rezidente române, cu domiciliul în România, şi persoanele fizice nerezidente care îndeplinesc condiţiile de rezidenţă din Codul fiscal şi care realizează venituri din străinătate, supuse impozitării în România, astfel: venituri obţinute din profesii liberale, din activităţi de producţie, comerţ şi prestări de servicii, din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală (drepturi de autor), din cedarea folosinţei bunurilor (adică închirierea terenurilor, caselor, maşinilor etc.), din activităţi agricole, piscicultură şi silvicultură, din dividende şi dobânzi, din premii, din jocuri de noroc şi din pensii", conform ANAF.

Pentru evitarea dublei impuneri, OUG nr. 18/2018 prevede: „Contribuabilii persoane fizice rezidente care realizează un venit şi care, potrivit convenţiei de evitare a dublei impuneri încheiate de România cu un alt stat, poate fi impus în celălalt stat, iar respectiva convenţie prevede ca metodă de evitare a dublei impuneri metoda scutirii, respectivul venit va fi scutit de impozit în România".

Pentru a beneficia de această scutire, contribuabilul anexează la Declaraţia 212 documentele justificative privind venitul realizat şi impozitul plătit, eliberate de autoritatea competentă din ţara în care s-a obţinut venitul şi cu care România are încheiată convenţie de evitare a dublei impuneri.

 

 

Lasă un comentariu