Pe autostradă - şi mai bune, şi mai rele…

Distribuie pe:

Deşi sezonul de lucru în domeniul construcţiilor abia a început, pe cele trei şantiere ale Autostrăzii A3, între Ogra şi Câmpia Turzii, lucrările au avansat considerabil, în ciuda condiţiilor meteo nefavorabile din ultimele luni, notează pe pagina lor de socializare cei de la Asociaţia Pro Infrastructura.

Specialişti din cadrul Asociaţiei au realizat o filmare aeriană a zonei, surprinzând nodul rutier Cheţani (care se află pe lotul construit de Straco), cei 17,9 km ai tronsonului executat de Astaldi-Max Boegl şi ciotul de 3,6 km executat de Geiger.

„O surpriză plăcută este progresul foarte bun pe partea de săpături şi terasamente al celor de la Astaldi-Max Boegl, unde deja din primele zile cu vreme bună lucrările au demarat din plin. Tot pe acest lot se găsesc principalele structuri proiectate pe această autostradă: supratraversarea satului Bogata şi a Mureşului de două ori printr-un viaduct continuu şi supratraversarea Mureşului şi a căii ferate Târgu-Mureş-Războieni.

Chiar dacă autorizaţia de construire a fost emisă în luna noiembrie a anului trecut, lucrările au avansat într-un ritm alert, iar stadiul actual ne face să fim optimişti că aceste puncte critice ale lotului vor fi gata la jumătatea lui 2019", apreciază cei de la Pro Infrastructura.

„În contextul actual, în care exproprierile nu sunt finalizate, realizarea supratraversării căii ferate prin care va fi deviat DN14A nu este începută, legislaţia actuală nu permite punerea în circulaţie a unui drum nou în lipsa recepţiei la terminarea lucrărilor, iar politica CNAIR este de a face recepţia doar când şantierele sunt finalizate 100%, şansele ca tronsoanele Geiger şi Strabag (13,7 km între Ogra şi Aeroport Târgu-Mureş) să fie circulabile în acest an sunt minime, practic inexistente. Deschiderea provizorie a circulaţiei (folosind anumite bretele ale nodului Iernut) la finalul acestui an ar fi posibilă doar dacă vom avea o mobilizare exemplară a constructorului, dacă se vor adopta modificări legislative în regulamentul de recepţie şi dacă se vor rezolva la timp exproprierile. Doar aşa ar fi şanse să punem în valoare, în 2018, cei 13,7 km din A3 între Ogra şi Aeroport Târgu-Mureş", se mai menţionează în postarea citată.

Filmarea poate fi vizionată pe www.youtube.com/watch.

Lasă un comentariu