„LECŢIA DE ISTORIE" PREDATĂ LA ŞCOALA GIMNAZIALĂ NADEŞ!

Distribuie pe:

Anul 2018 marchează centenarul Marii Uniri, iar noi, românii, trebuie să simţim româneşte şi să cunoaştem semnificaţia acestui eveniment. Elevii trebuie învăţaţi că istoria neamului românesc este ea însăşi o lecţie de viaţă, voinţă şi iubire!

Călăuziţi de aceste idealuri, cadrele didactice şi elevii Şcolii Gimnaziale Nadeş au participat, cu mic cu mare, la o adevărată lecţie de istorie dedicată sărbătoririi Centenarului.

Oaspeţii au fost primiţi la intrare, cu colac şi sare, de către elevi îmbrăcaţi în frumoase straie populare. De altfel, evenimentul s-a desfăşurat într-o atmosferă tradiţională, atât cadrele didactice cât şi elevii s-au îmbrăcat în costume populare viu colorate, reprezentând toate zonele geografice ale României.

În cuvântul de deschidere al manifestării, dna Bartuş Daniela, directorul Şcolii Gimnaziale Nadeş, mulţumind şi urând bun venit celor prezenţi, a remarcat rezultatul eforturilor unite ale dascălilor cu cele ale elevilor, spunând:

„Sunt preţioase momentele de acest gen, când truda şi eforturile noastre se unesc apropriindu-ne, astfel, bucurându-ne pe fiecare în parte de ceea ce dăruieşte celălalt. Sunteţi preţioşi, sunteţi profesori de valoare, sunteţi copii ce pot mai mult decât cred şi, dacă eforturile noastre converg într-un punct comun, putem ajunge acolo unde n-am îndrăznit niciodată să visăm. Vă urez să vă bucuraţi de ziua de astăzi şi când ne-o fi mai frău, tot aşa să ne fie!"

Despre importanţa şi semnificaţia celebrării momentului memorabil de acum o sută de ani, a vorbit dna Koncz Claudia - profesor de istorie al Şcolii Gimnaziale Nadeş.

În cinstea acestei sărbători, cei mici de la grădiniţa din localitate au pregătit un program de poezii şi cântece patriotice. În continuare, elevii Şcolii Gimnaziale Nadeş şi Ţigmandru s-au unit în celebrarea anului aniversar, prezentând un periplu de cântece româneşti.

Un moment emoţionant la ceas de sărbătoare, a fost recunoaşterea meritelor foştilor dascăli ai Şcolii Gimnaziale Nadeş care, ani la rând, au învăţat copiii să-şi împlinească visele. Printre cei prezenţi, vizibil emoţionat este dl Muntean Gheorghe, fost director al şcolii. Cu o memorie de invidiat şi înţelepciunea domnului Trandafir din opera lui Sadoveanu, retrăieşte, preţ de câteva momente, copilăria şi revenirea pe plaiurile natale, în calitate de dascăl.

„Întreaga mea carieră profesională începe cu cariera de elev în această comună, în această şcoală. Deci, o carieră pe care o consider rezultatul muncii şi al strădaniei tuturor locuitorilor comunei pentru a face din această comună, o comună mai frumoasă şi mai demnă. Manifestarea de astăzi este ceea ce îşi doresc locuitorii acestei comune, mai ales că naţionalităţile trăiesc în bună pace şi prietenie în această localitate (...) Mesajul pe care îl transmit tinerei generaţii este să asculte ruga celor dinaintea lor, celor care sunt scufundaţi în veacuri de uitare, români mai ales, saşi de asemenea, maghiari, ţigani, care şi-au adus contribuţia la cunoaşterea acestei părţi de ţară. Aş zice că acest Nadeş este vatra în care a trăit Ştefan Baciu, despre care marele critic literar de valoare, Manolescu, spunea că este unul dintre primii zece poeţi ai lumii." A mai făcut referire şi la alte personalităţi reprezentative ale comunei, mesageri internaţionali.

Vorbind cu regret despre obiceiurile de altădată, la care lua parte toată suflarea comunei, şi chiar a zonei, dl Muntean Gheorghe a remarcat totuşi caracterul lor actualizat, spunând: „Se mai păstrează tradiţiile, ca să zic aşa modernizate. Rar de tot se mai întâmplă să mai avem un bal al strugurilor, să avem sărbătorile de primăvară ale saşilor şi ale românilor lăsat-a secului, cum se zicea înainte sau vărşangurile de felurite feluri, să avem serbarea coroanei, care aduna tot satul, indiferent de naţionalitate". După părerea dumnealui cauza uitării acestor obiceiuri specifice comunei ar fi ruptura dintre tânăra generaţie şi cei de vârsta a doua şi a treia.

Corul Bărbaţilor din Nadeş este un exemplu demn de urmat în perpetuarea tradiţiei şi spiritului românesc. Recitalul de cântece patriotice, susţinut în încheierea evenimentului dedicat Centenarului Unirii, de prestigiosul grup vocal bărbătesc „Nadeşul dintre Târnave", a fost îndelung aplaudat la scenă deschisă.

Lasă un comentariu