Dr. Dorin Florea, primarul municipiului Târgu-Mureş: „Am pus degetul pe rană atunci când a fost nevoie, când proiectele oraşului au fost blocate, lucruri semnalate, de altfel, şi Guvernului României…"

Distribuie pe:

Dr. Dorin Florea, primarul municipiului Târgu-Mureş, a postat pe pagina de internet a instituţiei, Raportul de activitate pentru anul 2017. Documentul prezintă detaliat, în cuprinsul a peste 140 de pagini, în cifre şi imagini, principalele acţiuni întreprinse, anul trecut, de direcţiile, compartimentele şi serviciile din cadrul municipalităţii, rezultatele obţinute, precum şi obiectivele şi proiectele avute în vedere pentru anul în curs.

Raportul este prefaţat de o meticuloasă analiză a realităţilor socio-economice târgumureşene, plasate, nu o dată, „sub stele potrivnice", şi dirijate spre alte direcţii decât cele ce converg spre interesele şi nevoile cetăţenilor. Prezentăm, în cele ce urmează, textul semnat de primar, cu precizarea că fragmentarea materialului şi subtitlurile ne aparţin.

„Legislaţia privind achiziţiile publice a fost dată peste cap!"

Anul 2017 a fost un an destul de dificil, din considerente ce nu au depins de noi, considerente pe care le voi înşira în cele ce urmează:

În primul rând legislaţia privind achiziţiile publice a fost dată peste cap, fiind stabilite noi prevederi ce au îngreunat mult demararea lucrărilor efective. Mai mult decât atât, şi anul 2017 a fost marcat de o incoerenţă totală între administraţia centrală şi cea locală, iar din păcate nici situaţia în plan local nu a fost una mai bună. La toate acestea s-a adăugat şi decizia Consiliului Local de a bloca numirea de viceprimari mai bine de un şi jumătate, nemaivorbind de modul inacceptabil în care unii au înţeles să-şi exercite atribuţiile de consilieri locali.

La capitolul infrastructură, Primăria Municipiului Târgu-Mureş a luat toate măsurile ce se impuneau. Am dezvoltat în continuare colaborarea cu regiile autonome locale care gestionează reţelele de apă, gaz şi energie electrică, urmând ca Primăria să demareze procedurile privind înlocuirea stâlpilor pentru iluminatul public.

„Am propus ghiduri mai utile şi mai accesibile pentru nevoile oraşului. Din păcate, însă…"

Departamentul de Proiecte Interne şi Internaţionale a continuat finalizarea studiilor privind accesarea fondurilor europene, unele dintre ele fiind blocate, motiv pentru care am şi atras atenţia Ministerului de Fonduri Europene, propunând deschiderea de noi ghiduri, mult mai utile şi mai accesibile pentru nevoile oraşului. Din păcate, s-a stabilit finanţarea unor proiecte un pic hazardate şi care nu respectau întocmai dorinţele cetăţenilor şi care nu rezolvă necazurile lor. Liniile de finanţare privesc doar nişte proiecte futuriste, copiate bineînţeles, ca întotdeauna, după modele europene, nefiltrate prin nevoile româneşti.

„Regret situaţia de la Liceul Romano-Catolic, care a creat un disconfort serios în rândul familiilor şi copiilor care studiază acolo…"

Mă bucur totuşi că în 2017, în ceea ce priveşte învăţământul preuniversitar şi preşcolar am reuşit să alocăm fonduri suficiente pentru reabilitarea unităţilor de învăţământ, proiecte ce vor continua şi în anul 2018. Ceea ce regret este situaţia extrem de neplăcută apărută la Liceul Romano-catolic, care nu a făcut altceva decât să creeze un disconfort serios în rândul familiilor şi copiilor care studiază acolo.

După cum vedeţi, pe lângă activităţile curente, pe care le avem în fiecare an, de a amenaja oraşul, de a-l pune la punct, am elaborat noi proiecte, noi investiţii, care să aducă îmbunătăţiri imaginii oraşului: extinderea Căii Sighişoara, amenajarea unei parcări şi a unui centru multifuncţional la Spitalul de Urgenţă, finalizarea lucrărilor la Stadionul Municipal, realizarea pistelor de biciclete la Platoul Corneşti etc. Să sperăm că se vor ţine de cuvânt şi politicienii care s-au angajat ferm că vor finaliza patinoarul acoperit şi bazinul de înot, pentru că şi acolo suntem ţinuţi pe loc.

„Din nefericire, în zona periurbană nu se întâmplă nimic!"

Nu pot să nu vorbesc despre zona periurbană, o altă problemă gravă pe care văd că nimeni nu o semnalează. Este al 12-lea an de când s-a constituit Asociaţia Zonei Metropolitane, care avea datoria să atragă fonduri şi să demareze proiecte de scoatere a judeţului Mureş şi a municipiului Târgu-Mureş din izolare. Din păcate, nu se întâmplă nimic. V-o spun cu toată responsabilitatea şi, în acelaşi timp, cu supărare, pentru că în zona periurbană sunt lucrurile majore care trebuie făcute: prevenirea erodării Mureşului prin reabilitarea cursului de apă până la Gorneşti, mutarea liniei CFR, realizarea de poduri peste Mureş şi reaşezarea centurilor oraşului. Toate acestea sunt proiecte pe care eu le-am tot adus în atenţia politicienilor şi a ministerelor, dar se pare că nu au fost de interes, deşi mulţi se băteau cu pumnii în piept că vor debloca situaţia în care ne aflăm.

„Vă anunţ, cu bucurie, că în 2018, majoritatea străzilor din oraş vor intra în reabilitare"

În ceea ce priveşte anul 2018 vă anunţ, cu bucurie, că majoritatea străzilor din oraş vor intra în reabilitare, pentru că multe dintre străzi au covorul asfaltic epuizat, trecut deja de perioada de garanţie. Începem definitivarea a tot ceea ce înseamnă locuinţe insalubre, luându-se în calcul aglomerările mari din comunităţile defavorizate. Vom înfiinţa noi grădiniţe şi noi creşe, dacă statisticile impun acest lucru, vom începe proiectarea de construcţii modulare peste pârâul Pocloş, vom achiziţiona autobuze noi care să intre în circuitul transportului local. Având în vedere că, în sfârşit, a fost aprobată actualizarea studiului de fezabilitate, implicit a indicatorilor tehnico-economici (varianta B), privind realizarea parcării din centrul oraşului, sperăm să demarăm cât mai urgent acest proiect pe care l-am propus încă din anul 2001, dar care nu a avut trecere la foştii consilieri locali.

Aşa cum mă cunoaşteţi, voi lupta mereu pentru dezvoltarea oraşului şi voi avea o preocupare continuă pentru ducerea la bun sfârşit a proiectelor mari, care vor aduce beneficii uriaşe oraşului Târgu-Mureş.

(Raportul integral poate fi vizualizat pe adresa www.tirgumures.ro/)

 

Lasă un comentariu