Măsuri specifice de apărare împotriva incendiilor pe timpul sărbătorilor pascale

Distribuie pe:

Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul municipalităţii atrage atenţia, într-un comunicat, asupra obligativităţii respectării unor măsuri specifice de apărare împotriva incendiilor pe timpul sărbătorilor pascale. Se are în vedere faptul că, în lăcaşurile de cult - obiective de importanţă deosebită în patrimoniul cultural - au loc manifestări religioase la care participă un mare număr de credincioşi, creându-se mari aglomerări de persoane în spaţii restrânse, cu posibilităţi reduse de evacuare în caz de incendiu.

„Este permis accesul credincioşilor în incinta lăcaşului de cult numai în limita capacităţii acestuia, în scopul evitării aglomeraţiei şi producerii de accidente şi se recomandă desfăşurarea slujbelor în aer liber.

Credincioşii trebuie să respecte, în timpul slujbelor religioase, regulile privind modul de utilizare a lumânărilor aprinse şi evitarea folosirii paharelor de plastic, hârtiei sau cartonului, ca elemente de protecţie a flăcării la vânt şi la picăturile de ceară. Copiii vor fi supravegheaţi cu multă atenţie. Lumânările aprinse se vor depune numai în locurile special amenajate, la distanţă de siguranţă faţă de elementele combustibile din interiorul bisericii, de preferinţă, în tăvi metalice umplute cu apă sau cu nisip.

Lumânările nu se vor ţine, de către credincioşi, în apropierea hainelor şi părului acestora ori a obiectelor combustibile precum icoane, decoruri, mobilier, coroane. Utilizarea focului deschis (lumânări, candele etc.) în clădirile de cult este admisă numai în condiţiile asigurării măsurilor specifice de prevenire a incendiilor şi, după caz, numai în locurile stabilite şi amenajate corespunzător. Se recomandă credincioşilor să nu urce cu lumânările aprinse în autovehicule.

La întoarcerea de la biserică, acasă, credincioşii nu trebuie să lase nesupravegheate lumânările şi candelele aprinse sau în apropierea unor obiecte şi materiale combustibile. Oricare început de incendiu va fi anunţat la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112", se arată în documentul citat.

 

Lasă un comentariu