Masa grea de Paşti sau consumul de alcool în cantităţi mai mari decât de obicei pot cauza probleme de digestie şi de sănătate. Mai ales, după postul tradiţional, mulţi uităm de cumpătare şi mâncăm sau bem mai mult decât ne ţin balamalele.
Însă, nutriţioniştii nu ne lasă la necaz, ci ne prezintă câteva sugestii pentru a ne reveni cât mai repede, chiar dacă am „păcătuit" prin excese alimentare, recomandându-ne metode simple de a ne repune pe picioare.
„După zilele de festin, organismul acumulează grăsimi inutile şi, implicit, toxine, care ajung să provoace tot felul de probleme de sănătate, precum tulburări digestive, oboseală, balonări, constipaţie sau hipertensiune. Alimentaţi-vă cu apă şi lichide pe stomacul gol, o cafea amară pentru alungarea senzaţiei de greaţă, multe fructe şi legume, bogate în vitamina C. Acestea sunt principalele reguli ale detoxifierii, dar nu ar strica nici o pauză de alcool şi grăsimi, pe care să le înlocuiţi cu plimbări.
Regula ar fi ca între două pahare de alcool să beţi unul de apă. Astfel se menţine tensiunea arterială la un nivel normal şi organismul va fi suficient hidratat. Consumaţi fructe şi legume, care reduc din intensitatea mahmurelii. Nu aşteptaţi să apară durerea de cap şi luaţi analgezice în avans.
Marele aliat al organismului în lupta cu toxinele este vitamina C. Iar, ca să vă recuperaţi după masa tradiţională, legumele cu frunze verzi (broccoli, citricele, usturoiul) sunt alimentele potrivite pentru consum.
Odihnă şi pauză alimentară - Acesta este primul sfat demn de urmat când te confrunţi cu mahmureala. Este indicat ca un consum excesiv de alcool să fie urmat de opt ore de somn. De asemenea, sunt recomande fructele şi ceaiurile hepatobiliare (sunătoare, păpădie) sau sucurile din fructe, care vor ajuta ficatul să îşi revină.
Consum ridicat de lichide - Hidratarea joacă un rol important în alungarea stării de mahmureală.
Evitarea alimentelor grele - Carnea grasă, ouăle şi brânza nu sunt alimente recomandate după o noapte în care aţi făcut exces de alcool.
Îndulcirea cu miere - Poţi ameliora simptomele mahmurelii consumând miere, o bucăţică de pâine, biscuiţi cu miere sau oricare alt produs bogat în fructoză, pentru că fructoza ajută organismul să proceseze alcoolul mai repede. Fructoza se mai regăseşte, în cantităţi mari, în mere, cireşe, struguri şi tomate.
Banane - Potasiul, care se găseşte în cantităţi generoase în banane, ne scapă de greaţa care ne încearcă după atâtea excese alimentare.
Pâinea prăjită alungă oboseala - Pâinea prăjită bine ajută la filtrarea impurităţilor din stomac.
De asemenea, restabileşte nivelul glicemiei din sângele „tulburat" de consumul excesiv de alcool, favorizând senzaţia de oboseală pe care o resimţim după o noapte de beţie.
Citrice - Vitamina C din citrice îmbunătăţeşte circulaţia sanguină şi ajută la curăţarea organismului de alcool. Indicată este şi o jumătate de cană de zeamă de varză murată.
Apă - A doua zi după festin, beţi un pahar de apă la temperatura camerei, pe stomacul gol, urmat de o cafea amară. Norma de cel puţin doi litri de apă plată sau minerală pe zi se completează cu compoturi slab îndulcite, sucuri naturale de casă şi ceaiuri.
Cereale integrale - Pentru o cură de detoxifiere, un meniu tipic cuprinde cereale integrale cu iaurt - la micul dejun, friptură slabă la grătar, plus o salată, urmată de o felie de cozonac sau o prăjitură şi un fruct - la prânz, un suc de portocale sau de grepfruit - după-amiaza, şi o salată de ton sau o salată bulgărească la cină", ne sfătuiesc nutriţioniştii, citaţi de descopera.ro. (L.P.)