Copiii cu vârsta de până la 3 ani, tot mai expuşi autismului virtual!

Distribuie pe:

Asociaţia pentru Sănătatea Mintală a Copilului şi Fundaţia „Copii în Dificultate" au publicat primul studiu clinic despre Autismul Virtual, realizat în România, în parteneriat cu specialişti din SUA şi Franţa, în perioada 2012 - 2017, pe un lot de 110 copii diagnosticaţi cu autism, în cadrul proiectului „Stop Autism Virtual".

„Campania are ca scop conştientizarea şi educarea populaţiei cu privire la impactul consumului de mediu virtual (tabletă, mobil inteligent, televizor, calculator, laptop etc) asupra copiilor mici cu vârste cuprinse între 0 (zero) şi 3 ani. Proiectul urmăreşte reducerea numărului de copii cu diagnostic de întârziere în dezvoltarea psihomotrică, întârziere în apariţia şi dezvoltarea limbajului, tulburare de comportament şi, mai grav, de ADHD (tulburare hiperchinetică cu deficit de atenţie) sau chiar de autism, cauzate de vizionarea excesivă (peste 4 - 5 ore pe zi) a programelor TV sau a altor forme de realitate virtuală.

Rezultatele studiului ne prezintă date statistice îngrijorătoare: dacă în anul 2012, doar 37,5% din copiii diagnosticaţi cu autism prezentau în istoricul anamnestic un consum de peste 4 ore pe zi de mediu virtual, în următorii ani creşterea este progresivă, ajungându-se în anul 2017 la un procent de 97,06%. Creşterea consumului excesiv de mediu virtual pare să aibă legătură directă cu apariţia tabletelor şi telefoanelor cu android, la preţuri accesibile", arată rezultatele studiului, citat de agerpres.ro.

Psihologul Marius Teodor Zamfir, coordonatorul studiului, afirmă că autismul nu este o boală. Nu există niciun tip de analiză (genetică, de sânge, imagistică etc) care să identifice autismul, acesta fiind o tulburare de dezvoltare, de natură neuro-biologică (anumite regiuni din creier prezintă ori prea multe, ori prea puţine legături neuronale). Tulburarea de spectru autist (TSA) cuprinde o serie de comportamente şi caracteristici întâlnite la copil. Orice instrument (test psihologic) de evaluare a autismului identifică, pe baza observaţiei clinice, existenţa sau absenţa acestor comportamente şi aşa se poate pune un diagnostic.

„Denumirea de virtual am folosit-o, deoarece există o legătură de cauzalitate directă între consumul excesiv (peste 4 - 5 ore pe zi) de mediu virtual şi comportamentele specifice TSA", explică psihologul Zamfir.

Lasă un comentariu