„Hai la horă-n sat!"

Distribuie pe:

„Hai la horă-n sat!" a fost invitaţia făcută de organizatori, a doua zi de Paşti, prin implicarea Parohiei Ortodoxe din Criş, comuna Daneş, cu ocazia hramului bisericii „Învierea Domnului".

Locuitorii satelor şi nu numai ei, prin apropierea de cântec, de joc şi de tradiţii, duc mai departe frumuseţea folclorului, cântându-şi uneori dorul, alteori veselia şi bucuria, cu ocazia diferitelor evenimente de peste an, participând activ la viaţa comunităţii. O astfel de întâlnire sărbătorească îşi are obârşia în vechime, ştiut fiind că, altădată, în zilele de sărbătoare, fetele, tinerii însurăţei, toată suflarea obştii se aduna, cu mic, cu mare, la hora satului.

Iniţiatorul primei ediţii (care a avut loc în 2014) este fostul preot paroh al Parohiei Ortodoxe din Criş, părintele Marius Moldovan, care a considerat că este necesară şi binevenită ideea de a „reinventa" „Hora-n sat", manifestare ce are loc a doua zi de Paşti. Odată cu plecarea părintelui, învestit preot paroh la noua şi impunătoarea biserică din Daneş, în locul său a fost numit preot la Criş părintele Adrian Bogdan, cel care a preluat din mers, pe lângă misiunea de purtător de grijă al rânduielilor în biserică, şi preocuparea de a perpetua ideea de… horă în sat, sprijinit fiind, în organizarea evenimentului, de membrii Comitetului bisericesc şi de Primăria comunei Daneş.

O reuşită sărbătoare de primăvară, datorită calităţilor interpretative ale artiştilor participanţi, precum îndrăgita artistă Leontina Pop, cea care, înainte de spectacol, a cântat câteva pricesne în faţa credincioşilor aflaţi la slujbă.

Printre interpreţii invitaţi la hora satului s-au numărat: Ciprian şi Mihaela Istrate, Bogdan Toma, Robert Târnăveanu, Aurelian Suciu, Marcel Părău, Nelu Şoptereanu, Ioana Bogdan, Nelu Sânmărtean, Daniela Vlad, Mihai Şuteu, Iulia Lepădat, Grupul folcloric local „Flori de nalbă", Grupul cadrelor didactice, Grupul folcloric al copiilor din localităţile Criş şi Daneş. Organizatori: Parohia Ortodoxă din Criş şi Asociaţia culturală „Pe Mureş şi pe Târnave".

 

Lasă un comentariu