Fosta preşedintă sud-coreeană, Park Geun-Hye, condamnată la 24 de ani de închisoare pentru corupţie!

Distribuie pe:

Săptămâna trecută (vineri, 6 aprilie 2018), un tribunal din Seul a condamnat-o pe fosta preşedintă sud-coreeană, Park Geun-Hye, la 24 de ani de închisoare pentru abuz de putere şi corupţie, anunţă AFP, citată de Agerpres. Potrivit sursei citate, condamnarea vine după scandalul răsunător de corupţie în urma căruia Park Geun-Hye a fost destituită din funcţie şi apoi arestată, anul trecut.

Park Geun-Hye (66 de ani) a fost aleasă preşedinte al Coreei de Sud în anul 2012, fiind prima femeie din ţara sa care a ajuns în această funcţie. Park Geun-Hye este fiica dictatorului sud-coreean Park Chung-Hee, al cărui regim brutal a durat 18 ani, până la asasinarea sa, în 1979.

Park Geun-Hye a ajuns la putere, în 2012, după ce l-a învins pe unul dintre opozanţii istorici ai regimului tatălui său, Moon Jae-In, figură a anilor negri care a plătit cu libertatea lupta sa pentru drepturile omului. Preşedinta Park Geun-Hye a fost destituită pe 10 martie 2017 de cea mai înaltă instanţă judiciară din Coreea de Sud, fiind obligată să părăsească scena politică în urma unui răsunător scandal de corupţie, ea fiind arestată imediat după destituire.

Fosta preşedintă a Coreei de Sud a fost găsită vinovată în 16 capete de acuzare, printre care corupţie, abuz de putere, mită şi dezvăluirea de secrete de stat.

Tribunalul din Seul a considerat că Park Geun-Hye a abuzat de funcţia sa şi a complotat împreună cu o veche prietenă, Choi Soon-Sil, pentru a primi zeci de miliarde de woni din partea unor companii importante, precum Samsung şi Lotte. Banii ar fi urmat să ajungă la fundaţii non-profit deţinute de prietena fostei preşedinte sud-coreene.

Procurorii sud-coreeni ceruseră o condamnare de 30 de ani de închisoare pentru Park Geun-Hye şi o amendă de 118,5 miliarde de woni (echivalentul a 112 milioane de dolari).

Fosta preşedintă ar fi constrâns companii sud-coreene să plătească 77,4 miliarde de woni (echivalentul a 59 milioane de euro) către două fundaţii controlate de către prietena şi confidenta sa.

Choi Soon-Sil, prietena fostei preşedinte, a fost judecată într-un proces separat şi condamnată la 20 de ani de închisoare.

Lasă un comentariu