CELULELE STEM HEPATICE REGENEREAZĂ FICATUL

Oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea Stanford, citaţi de descopera.ro, susţin că celulele stem hepatice cu niveluri ridicate de telomerază, o proteină asociată cu rezistenţa la îmbătrânire, acţionează la şoareci pentru a regenera organul în timpul unei fluctuaţii celulare normale sau a unei leziuni a ţesuturilor.

„Este esenţial să înţelegem mecanismul celular prin care se reînnoieşte ficatul. Am descoperit că aceste celule rare, proliferative, se răspândesc în organ şi că sunt necesare pentru a permite ficatului să înlocuiască celulele deteriorate. Totodată, credem că celulele stem hepatice cu niveluri ridicate de telomerază ar putea da naştere la cancer de ficat, atunci când echilibrul lor dispare.

Celulele hepatice, numite hepatocite, lucrează pentru a filtra şi elimina toxinele din sânge. Ficatul este unic printre organe, datorită capacităţii sale de a se regenera pe deplin de la doar 25% din masa iniţială. Alcoolismul cronic sau infecţia cu hepatită pot provoca cicluri de deteriorare şi reînnoire care duc la cicatrizări ireversibile care afectează funcţia acestuia. Dar se cunosc relativ puţine despre modul în care se regenerează ficatul sau despre care sunt celulele responsabile pentru cancere.

Telomeraza este un complex de proteine care depăşeşte capetele cromozomilor după replicarea ADN-ului. Fără activitatea sa, capacele cromozomale de protecţie, numite telomeri, s-ar scurta treptat cu fiecare diviziune celulară. Majoritatea celulelor adulte au activitate de telomerază puţină sau deloc, iar scurtarea progresivă a telomerilor lor serveşte ca un fel de ceas molecular care limitează durata de viaţă a celulelor.

Cu toate acestea, celulele stem şi unele celule canceroase fac suficientă telomerază pentru a-şi opri telomerii să se scurteze, stopând în mod eficient ceasul de îmbătrânire şi permiţând un număr aparent nelimitat de diviziuni celulare. Mutaţiile care blochează activitatea telomerazei provoacă ciroză la şoareci şi la oameni.

În cadrul studiului nostru, am dorit să vedem dacă s-ar putea folosi nivelul telomerazei ca marker pentru a identifica subsetul de celule responsabile pentru regenerarea ficatului în timpul unei fluctuaţii normale. Aceste celule ar putea servi şi ca celule de origine pentru cancerul de ficat.

Astfel, am constatat că, la şoareci, aproximativ 3 - 5 procente din toate celulele hepatice au nivele neobişnuit de mari de telomerază. Celulele cu niveluri mai scăzute de gene implicate în metabolismul celular normal au fost distribuite uniform pe lobulii ficatului. În timpul unei fluctuaţii obişnuite a celulelor sau după ce ficatul a fost deteriorat, aceste celule se proliferează în loc să facă aglomerări de celule hepatice noi.

Aceste celule rare pot fi activate pentru a diviza şi a forma clone în întregul ficat. Deoarece hepatocitele mature mor, aceste clone înlocuiesc masa ficatului, dar ele lucrează la locul lor, nu sunt recrutate în alte locuri din ficat, ceea ce explică modul în care ficatul poate repara rapid daunele", explică specialiştii americani. 

Lasă un comentariu