APAR MEDIATORII ÎNTRE CEREREA ŞI OFERTA DE MUNCĂ ZILIERĂ!

Distribuie pe:

Miercuri, 4 aprilie 2018, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri.

Potrivit noului act normativ, societăţile comerciale române şi străine vor putea să se autorizeze ca agenţii de mediere a cererii şi ofertei de muncă zilieră.

Medierea între cererea şi oferta de muncă zilieră este definită ca fiind „activitatea prin care se realizează punerea în legătură a beneficiarilor cu zilierii, în vederea stabilirii, în conformitate cu prevederile prezentei legi, de raporturi de muncă".

Această mediere o vor putea realiza doar agenţiile de mediere acreditate sau supuse procedurii de notificare în conformitate cu HG nr. 277/2002 privind aprobarea criteriilor de acreditare a furnizorilor de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei de muncă, iar acreditarea o va face Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, prin unităţile sale teritoriale.

Vor putea cere acreditarea societăţile cu personalitate juridică înfiinţate pe teritoriul României în condiţiile Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, care au ca obiect „activităţi ale agenţiilor de plasare a forţei de muncă" - cod CAEN 7810, precum şi societăţile cu personalitate juridică înfiinţate în alte state membre ale Uniunii Europene sau în Spaţiul Economic European (ce cuprinde, pe lângă statele membre ale UE, Islanda, Lichtenstein şi Norvegia), care au fost supuse sau nu unei condiţii de acreditare sau autorizare pentru prestarea de servicii de mediere în statul de înfiinţare şi care se stabilesc cu caracter permanent în România sau prestează transfrontalier astfel de servicii la noi, temporar sau ocazional.

Furnizorii de servicii de mediere a muncii care s-au acreditat deja (şi nu au acest drept suspendat) sau au îndeplinit obligaţia de notificare a agenţiei conform HG nr. 277/2002 nu mai au nevoie să se acrediteze încă o dată, însă au obligaţia să notifice Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă că vor presta şi astfel de servicii.

Firmele care vor presta servicii de mediere între zilieri şi beneficiari, fără să fie acreditate sau fără să facă notificarea prevăzută de lege, riscă amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei. Cu amenzi între 3.000 şi 5.000 de lei vor fi sancţionaţi cei care nu comunică datele şi informaţiile şi nu prezintă toate înscrisurile cerute de agenţiile de muncă pentru îndeplinirea atribuţiilor ce le revin şi care au legătură cu controlul efectuat.

Important! Firmele care vor funcţiona ca agenţii de mediere pentru munca zilierilor nu vor avea voie să ceară bani pentru demersurile de recrutare pe care le fac de la cei interesaţi să lucreze ca zilieri!

Lasă un comentariu