OMS şi UNICEF – pledoarie pentru alăptarea copiilor până la doi ani

Distribuie pe:

Miercuri, 11 aprilie 2018, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi UNICEF au lansat un ghid pentru promovarea alăptării în primii doi ani de viaţă, acest obicei putând salva vieţile a peste 820.000 de copii sub un an din întreaga lume.

„Alăptarea este vitală pentru sănătatea copilului pe toată durata vieţii şi reduce costurile pentru instituţiile de sănătate, pentru familii şi pentru guverne.

Alăptarea în prima oră de la naştere protejează nou-născuţii de infecţii şi salvează vieţi. Sugarii sunt expuşi unui risc mai mare de deces din cauza diareei şi a altor infecţii atunci când sunt doar parţial alăptaţi sau nu sunt alăptaţi deloc.

Alăptarea îmbunătăţeşte IQ-ul (coeficientul de inteligenţă), pregătirea şi participarea la şcoală, fiind asociată cu un venit mai mare în viaţa adultă. De asemenea, reduce riscul de cancer mamar la mamă", afirmă OMS şi UNICEF.

Ghidul pentru promovarea alăptării descrie paşii practici pe care ţările trebuie să îi ia pentru a proteja, promova şi susţine alăptarea în unităţile care furnizează servicii de maternitate şi de nou-născuţi.

Se propune ca sistemul de sănătate să ajute mamele să alăpteze încă din prima oră de viaţă a bebeluşului şi să continue alăptarea exclusivă timp de şase luni.

Totodată, ghidul descrie modul în care spitalele ar trebui să aibă o politică scrisă privind alăptarea, competenţele personalului, îngrijirea prenatală şi postnatală, inclusiv sprijinul pentru mame pentru alăptare.

De asemenea, recomandă utilizarea limitată a înlocuitorilor de lapte matern, alocarea în cameră, hrănirea receptivă, educarea părinţilor cu privire la utilizarea sticlelor şi suzetă, şi sprijinul acordat atunci când mamele şi bebeluşii sunt externaţi.

Lasă un comentariu