Proiect: ŢIGĂRILE ELECTRONICE, INTERZISE ÎN SPAŢIILE PUBLICE ÎNCHISE!

Distribuie pe:

Potrivit unui proiect de modificare a Legii nr. 348/2002 privind prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, depus recent la secretariatul Senatului, va fi interzis consumul de ţigări electronice şi de dispozitive ce încălzesc tutunul, la fel cu interdicţia aplicată ţigărilor clasice.

Acest nou proiect defineşte fumatul ca fiind „inhalarea voluntară a fumului rezultat în urma arderii tutunului conţinut în ţigarete, ţigări de foi, cigarillos şi pipe, precum şi inhalarea voluntară a aerosolilor rezultaţi în urma vaporizării substanţelor cu dispozitive electronice de tip «ţigaretă electronică» sau al dispozitivelor ce încălzesc tutunul fără a produce combustia amestecului".

Dacă legea va fi adoptată, fumatul ţigărilor electronice şi a celor încălzite va fi interzis în toate spaţiile în care fumatul ţigărilor obişnuite este deja interzis.

Mai exact, interdicţia se va aplica în spaţiile publice închise, adică în orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.

De asemenea, fumatul ţigărilor electronice va fi interzis şi în spaţiile închise de la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun, în locurile de joacă pentru copii, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private.

În nota de fundamentare, iniţiatorii actului normativ susţin că motivele care stau la baza acestui proiect vizează sănătatea cetăţenilor. „În România, se estimează că există aproximativ cinci milioane de fumători, iar 30% dintre aceştia au vârste cuprinse între 15 şi 18 ani. În plus, 70 de români mor zilnic din cauza fumatului, ceea ce înseamnă un număr de 42.000 de decese anual, dintre care 5.000 în urma fumatului pasiv", susţin iniţiatorii.

Reamintim că fumatul ţigărilor clasice în spaţii publice a fost interzis în România încă din 17 martie 2016, însă ţigările electronice au fost excluse de la această măsură, considerându-se că nu sunt dăunătoare sănătăţii!

Însă, între timp, s-a constatat că, prin toxinele pe care acestea le conţin, sunt la fel de periculoase pentru sănătate ca şi ţigările tradiţionale, atât pentru consumatorii direcţi, cât şi pentru cei din jurul lor.

Lasă un comentariu