La Universitatea „Petru Maior" din Târgu-Mureş - Ziua Voluntariatului

Distribuie pe:

La începutul acestei luni, ESTIEM Mureş a organizat Ziua Voluntariatului la Universitatea „Petru Maior" din Târgu-Mureş. Cu acest prilej, au avut loc acţiuni de donare de sânge la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Târgu-Mureş, activităţi practice cu elevii, coordonate de studenţii Facultăţii de Inginerie sub genericul ,,Micul Inginer", precum şi o conferinţă de presă - ,,Ziua voluntariatului", găzduită de sediul American Corner din cadrul Bibliotecii Judeţene Mureş.

Mobilizarea studenţilor şi conştientizarea lor cu privire la însemnătatea voluntariatului

„Ideea a venit din partea Consiliilor americane pentru educaţie internaţională care, în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite, au avut iniţiativa sărbătoririi conceptului de voluntariat la o dată simbolică pentru cultura americană: 4 aprilie, când s-au comemorat 50 de ani de la moartea activistului american dr. Martin Luther King Jr., promotorul mişcării pentru drepturi civile în Statele Unite ale Americii. Ideea de punere în practică a principiilor voluntariatului pe plan local a aparţinut ESTIEM, care au gândit proiectul, s-au organizat exemplar şi au realizat un eveniment extrem de reuşit. Acesta a cuprins activităţi de voluntariat social şi educaţional şi s-a realizat în colaborare cu mai multe instituţii de pe plan local, dintre care amintim Universitatea ,,Petru Maior", IPJ Mures şi American Corner Târgu-Mureş. Rezultatul care ne oferă cea mai mare satisfacţie este, desigur, cel concret, obţinut din activităţile desfăşurate: donare de sânge, tutoriat desfăşurat de către studenţii Facultăţii de Inginerie pentru elevii de la diverse şcoli târgumureşene. Însă principalul câştig al acestor activităţi este mobilizarea studenţilor şi conştientizarea lor cu privire la însemnătatea voluntariatului. Atunci când vezi cum prind ideea din zbor, o gândesc, îi dau forme creative şi eficiente şi o pun în practică cu zâmbetul pe buze şi cu inimile deschise, înseamnă că scopul a fost atins", preciza Dana Rus, lector la Facultatea de Inginerie a Universităţii ,,Petru Maior", iniţiatoarea proiectului.

Impresiile voluntarilor

Alexandra Linca: „În opinia mea, ziua a fost un succes. Activităţile pregătite pentru elevi i-au impresionat pe aceştia şi le-a stârnit curiozitatea. Poate pe mulţi am reuşit să îi îndrumăm pe calea ingineriei. Mi-ar fi plăcut şi mie să am ocazia să particip la o asemenea activitate în anii de şcoală generală sau liceu".

Cozma Laura: „Eu am fost încântată să văd şi să cunosc „mici genii", care în câţiva ani vor ajunge departe. Ei sunt cei care ştiu de pe acum ce vor face în viitor şi vor fi buni în domeniul ales".

Loredana Chirteş: „Eu consider că a fost o zi reuşită, interesantă şi interactivă, atât pentru cei curioşi de ce înseamnă ingineria în adevăratul sens al cuvântului, cât şi pentru cei mai puţin interesaţi. Elevii care au păşit pe porţile facultăţii noastre, în opinia mea, sunt norocoşi că au avut această ocazie".

Mihnea Bloj: „Implicare numeroasă, dedicare şi seriozitate, un eveniment cu un impact major asupra viziunii elevilor cu privire la mediul academic universitar".

Carmen Larisa: „Cu siguranţă a fost o zi reuşită, activităţile fiind foarte interesante, donarea de sânge a avut un real succes şi sper ca la anul să fie un număr şi mai mare de participanţi la acest eveniment!"

Batori Ştefania: ,,A fost o zi minunată. Am rămas impresionată de interesul pe care şi l-au exprimat micuţii faţă de lucrurile explicate de noi şi sper să mai avem parte de astfel de evenimente, pentru că toţi avem multe de învăţat."

Elevii de la Şcoala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza" din Tg.Mureş - viitori ingineri

„Graţie doamnei profesoare Bucur Mihaela şi a echipei de studenţi Estiem de la Universitatea „Petru Maior", elevii clasei a VIII-a de la Şcoala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza" din Tg.Mureş au participat, de Ziua Voluntariatului, la un minunat proiect plin de lucruri noi şi foarte interesante. Astfel, elevii, împărţiţi pe grupe, au fost dirijaţi şi conduşi în câte o sală, unde studenţi din ani diferiţi îi aşteptau nerăbdători să le prezinte experimente şi materiale revoluţionare.

Elevii au mărturisit că au fost extrem de impresionaţi de tot ce au vazut, mai ales de imprimantele 3D, care păreau adevărate maşinării ale viitorului. Am fost plăcut surprinsă de modul de prezentare al studenţilor, chiar a celor mai tineri dintre ei. Am văzut că fac cu o mare plăcere totul şi sunt extrem de implicaţi. Doamna profesoară Bucur Mihaela a fost o gazdă deosebită, foarte apropiată de studenţi. Sunt convinsă că după o astfel de zi, mulţi dintre elevii şcolii noastre vor fi interesaţi să urmeze cursurile Facultăţii de Inginerie a Universităţii „Petru Maior", atât pentru că au văzut lucruri extrem de interesante, cât şi pentru colectivul didactic foarte implicat şi apropiat de studenţi", aflăm de la Nicoleta Atomei, profesoară la Şcoala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza" din Tg.Mureş.

Implicarea tinerilor în comunitatea locală

„Organizarea acestui eveniment subliniază implicarea tinerilor în comunitatea locală, şi nu întâmplător s-au adunat atâtea idei, acţiuni, voluntari şi beneficiari. Voluntariatul a devenit pentru mine un stil de viaţă, iar faptul că tot mai mulţi tineri înţeleg importanţa acestui lucru nu face altceva decât să mă încurajeze să merg mai departe. Coordonez şi încurajez tinerii să fie voluntari atât pentru alţii, cât şi pentru ei. Dacă sănătatea, natura, mediile defavorizate au fost mereu între preocupările noastre, de data aceasta o importanţă deosebită a avut-o activitatea de bază a instituţiei pe care o reprezentăm, adică Facultatea de Inginerie a Universităţii ,,Petru Maior" din Târgu-Mureş. Pentru această acţiune doresc să mulţumesc colegei mele Dana Rus pentru colaborare, studenţilor şi poliţiştilor de la Biroul Rutier Mureş, care au donat sânge, dragilor mei studenţi, care au fost profesori pentru câteva ore, colegilor de la Universitatea ,,Petru Maior", care ne-au pus la dispoziţie materialele şi aparatura de laborator, cât şi profesorilor şi elevilor, care şi-au făcut timp în vacanţă şi ne-au vizitat cu atâta curiozitate", declara dr. ing. Bucur Mihaela, şef lucrări, preşedinte ESTIEM Mureş.

În anul Centenarului Marii Uniri, cuvântul cheie este ÎMPREUNĂ!

„Am fost onoraţi să colaborăm la acest eveniment, de care comunitatea are atâta nevoie. În prima parte a zilei, poliţiştii rutieri de la Poliţia Tg.-Mures au participat la donare de sânge, iar la întâlnirea de final, cu o parte dintre studenţii implicaţi, am încercat să-i fac să conştientizeze importanţa gestului lor, importanţa acestui gen de activitate, a implicării copiilor, tinerilor în special în viaţa comunităţii. Aşteptăm mereu ceva de la cei din jur… familie, prieten, partener, colegi, societate. Întrebarea adresată mult mai rar este „Ce fac eu pentru ceilalţi? Pentru cel de lângă mine? Ce ofer ca să aştept ceva în schimb?" Dacă ne-am gândi mai des aşa, cu siguranţă am putea face micile schimbări în viaţa noastră, în primul rând, care să ducă apoi la altele, mai „vizibile". De altfel, pentru marcarea Zilei Poliţiei Române, una dintre principalele activităţi a vizat exact acest aspect: promovarea implicării active a fiecăruia dintre noi pentru schimbarea în bine pe care ne-o dorim, apreciind şi premiind tinerii implicaţi. În anul Centenarului Marii Uniri, cuvântul cheie este ÎMPREUNĂ! FELICITĂRI şi MULT SUCCES TUTUROR!", spunea comisar şef Gabriela Pîncă, coordonatorul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Mureş.

Lasă un comentariu