Acţiuni de verificare a calităţii şi conformităţii tuturor vinurilor

Distribuie pe:

Recent, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a iniţiat acţiuni de verificare a calităţii şi conformităţii tuturor vinurilor existente pe piaţă. În urma controalelor, au fost depistate în depozitele unor distribuitori din judeţele Buzău, Galaţi şi Neamţ unele loturi provenite din Bulgaria, care s-au dovedit a fi falsuri.

Pentru identificarea unor eventuale fraude, probele au fost trimise pentru efectuarea de analize izotopice, specifice identificării prezenţei apei exogene, respectiv a prezenţei alcoolului etilic de altă natură decât cel obţinut prin fermentarea naturală a strugurilor. Acestea au fost analizate de Laboratorul de Spectrometrie de Masă, Cromatografie şi Fizica Ionilor din cadrul Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare Cluj-Napoca. Rezultatele au confirmat prezenţa apei exogene şi a alcoolului de altă origine decât cel provenit din fermentaţia mustului de struguri (vin pichet), ceea ce reprezintă elementele infracţiunii de falsificare a vinurilor, conform Legii viei şi vinului 164/2015, informează MADR.

Măsuri aplicate

Piaţa vinurilor din România este recunoscută ca o piaţă care oferă consumatorilor produse de foarte bună calitate şi diversitate, iar Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale are obligaţia de a proteja acurateţea şi prestigiul vinurilor româneşti, se precizează într-un comunicat de presă. Documentul menţionează şi că, în urma neconformităţilor depistate, măsurile aplicate au constat în retragerea de la comercializare a unei cantităţi de 29.174 litri vin falsificat; acordarea de sancţiuni contravenţionale în valoare de 80 000 de lei; sesizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în vederea aplicării legislaţiei fiscale şi a IGPR - Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, pentru efectuarea cercetărilor de specialitate.

Toate loturile de vin de masă provenite din Bulgaria se monitorizează, conform protocolului de cooperare şi a Planului comun de acţiune între MADR şi ANAF pentru verificarea legalităţii desfăşurării activităţilor de producţie şi comercializare în domeniile produselor viticole. 

Lasă un comentariu