Continuă Campania Spune NU cerşetoriei!

Distribuie pe:

Vineri, 13 aprilie, la sediul Municipiului Sighişoara, a avut loc o nouă reuniune a Grupului de lucru pentru diminuarea fenomenului cerşetoriei în oraş şi în zonele din vecinătate, după ce, în urmă cu o lună, s-a stabilit ca instituţiile componente ale Grupului să prezinte propuneri punctuale în vederea elaborării unei strategii coerente în acest sens.

Din economia discuţiilor a reieşit că, în continuare, cele mai problematice rămân comunele Albeşti şi Vânători, unde va începe o serie de vizite la instituţiile de învăţământ, întâlniri în cadrul cărora, preoţi, poliţişti, dascăli, specialişti din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului vor purta discuţii consultative cu minori predispuşi cerşetoriei (sau obligaţi să cerşească, dar şi cu membrii comunităţilor locale, în efortul comun de a-i face să înţeleagă că „mâna întinsă" nu poate şi nu trebuie să devină un mod de viaţă. În acest moment, există, la nivelul celor două comune, o evidenţă clară a persoanelor (majore şi minore) care practică cerşetoria, iar instituţiile implicate îşi au stabilite direcţiile de urmat, atât individual, cât şi interactiv, în cadrul Consiliului comunitar consultativ constituit în acest scop.

Dialogul, din păcate - au precizat cei prezenţi - este unul greoi, date fiind, pe de o parte sărăcia şi lipsa de educaţie, iar pe de altă parte, faptul că, în lipsa unei legislaţii unitare şi coerente, cerşetoria riscă să rămână un fenomen social pe cât de greu de controlat, pe atât de „bine remunerat". Mai mult, faptul că, potrivit noului Cod Penal, cerşetoria şi prostituţia nu mai sunt considerate infracţiuni, încurajează aceste practici, sancţionate blând, cu amenzi contravenţionale, şi acelea greu (dacă nu imposibil) de pus în executare, deoarece persoanele respective nu au venituri, nu deţin bunuri sau proprietăţi.

În prezent, în municipiu este în plină desfăşurare Campania „Spune NU cerşetoriei", în cadrul căreia le sunt distribuite cetăţenilor şi turiştilor materiale informative ale căror mesaje descurajează fenomenul. Campania se derulează şi la postul local de radio, în perioada mai - septembrie.

Reuniunile de acest gen vor continua la Sighişoara, până când se va aduna „material didactic" suficient de convingător şi bine fundamentat, pentru organizarea unei întâlniri cu deputaţii şi senatorii mureşeni, cărora prefectul dr. Lucian Goga le va solicita să formuleze şi să susţină adoptarea, de către Parlament, a unor acte normative realiste, coerente şi, mai ales, aplicabile în contextul realităţilor româneşti, nu preluate otova din legislaţia europeană, care reglementează cu totul alte contexte şi situaţii sociale.

Reamintim că Grupul de lucru a fost constituit în urmă cu un an, prin Ordin al prefectului şi cuprinde reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului - Judeţul Mureş, Gruparea Mobilă de Jandarmi „Regele Ferdinand I", Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş, Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane, Inspectoratul de Jandarmi Mureş, DGASPC Mureş, CAS Mureş, Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, primăriile implicate şi şcoli gimnaziale.

 

Lasă un comentariu